Een uitzonderlijke smaakexplosie

Overheerlijke trostomaten van Kwaliteitsteken Carrefour

Tomaten van bij ons

De heerlijke trostomaten Kwaliteitsketen Carrefour die je in de rekken van je supermarkt vindt, zijn het resultaat van onze intense samenwerking met gedreven telers, zoals het familiebedrijf Tomato Masters in Deinze, vlak bij Gent. We brachten een bezoek aan hun reusachtige tomatenserres.

DE STERKE PUNTEN

  • 100% Belgisch
  • Resultaat van een duurzaam partnership
  • Geteeld in rijke, organische en 100% composteerbare bodem
  • Teeltwijze die het milieu respecteert

Beschikbaar van maart tot oktober, naargelang de weersomstandigheden

Familiebedrijf

Tomato Masters is een mooi familiebedrijf waarvan de serres glinsteren tussen de groene velden van Petegem-aan-de-Leie, een deelgemeente van Deinze. Maar de rust is bedrieglijk: het ultramoderne bedrijf van de familie Vlaemynck bruist van de activiteit en er wordt bijna het hele jaar door de klok rond gewerkt.“Tomaten kweken is een precisiezaak en vraagt een slim gebruik van water, ruimte, warmte en licht. Daaraan danken onze tomaten hun smaak, kleur en ideale textuur”, legt Tom uit.

Tom Vlaemynck

Teler van trostomaten Kwaliteitsketen Carrefour

In 2010 stapte Tom, zoon van Dirk Vlaemynck, in het familiebedrijf Tomato Masters, waar hij de supervisie heeft over de teelt en het energiebeleid.

De trostomaten van Kwaliteitsketen Carrefour

Bij Carrefour hebben we altijd belang gehecht aan de uitbouw van respectvolle partnerships met telers, met wie we de zorg voor hun producten en voor het milieu delen. Onze samenwerking met Tomato Masters is daar een mooi voorbeeld van. Dit familiebedrijf kweekt op duurzame wijze de trostomaten van Kwaliteitsketen Carrefour. “Om onze impact op het milieu zo klein mogelijk te maken, hebben we gekozen voor milieuvriendelijke oplossingen en de volledige automatisatie van het bedrijf”, vertelt Tom Vlaemynck, verantwoordelijke voor de teelt en voor het energiebeheer bij Tomato Masters. “Onze tomaten groeien in kweekzakken gevuld met substraat dat bestaat uit turf en plantenmateriaal. Dat geeft een bijzonder rijke bodem, ideaal voor de tomatenteelt.”

Regenwater opvangen

Maar de familie Vlaemynck gaat nog veel verder. Zij gebruikt de rijkdommen van de natuur om die natuur ook weer te beschermen.“De natuur is onze belangrijkste leverancier. Het is onze plicht die te bewaren en beschermen. Wij hebben bijvoorbeeld beslist te investeren in een reservoir dat het regenwater opvangt dat op onze serres valt. Zo verzamelen we 750 liter water per m2 en kunnen we onze planten het jaar rond van water voorzien zonder dat daar één druppel grondwater voor nodig is. Bovendien wordt elke druppel maximaal benut dankzij onze aangepaste goten.” En om schadelijke beestjes zoals witte vlieg te bestrijden, worden geen pesticiden ingezet maar wel milieuvriendelijke middelen. “Het is de natuur die ze aanpakt”, zegt Tom.“Bij het begin van het seizoen laten we natuurlijke anti-parasieten hun gang gaan, bijvoorbeeld een beestje dat ichneumon heet en zorgt dat de parasieten verdwijnen.”

Elektriciteit voor de serres en... voor 7000 gezinnen

Om een constante gemiddelde temperatuur van 18°C te handhaven, kozen de producenten resoluut voor volledige automatisatie via een centraal aansturingssysteem. De energie komt van warmtekrachtkoppeling en een motor op aardgas. “Die generator produceert niet alleen elektriciteit voor de serres zelf, maar ook voor zo’n 7.000 gezinnen in de buurt.”

“Het regenwater dat op onze serres valt, vangen we op. Hier gaat geen druppel verloren!”

Intensieve samenwerking

Carrefour werkt nauw samen met de familie Vlaemynck, vertelt Pascal De Schrijver, Category Manager fruit en groenten bij Carrefour: “Wij werken al 10 jaar samen met de familie Vlaemynck. Het is een echte lange termijn-samenwerking, een correcte relatie waardoor onze klanten kunnen genieten van Belgische tomaten die met respect voor het milieu werden geteeld. Samen gaan we rond de tafel zitten om te bepalen welke variëteiten geteeld zullen worden en hoe ze worden geteeld om die vaste, heerlijke tomaten te krijgen met hun volle en authentieke smaak, helemaal conform alle vereisten van de Kwaliteitsketen Carrefour.”