Witloof uit volle grond heeft de zachtste smaak

Witloof, een Belgisch verhaal

Witloof, bij toeval geboren in een kelder, is nu een van de parels aan de Belgische culinaire kroon. We spraken met Dennis Cardoen, producent van grondwitloof van Kwaliteitsketen Carrefour.

DE STERKE PUNTEN

  • Belgische oorsprong
  • Met de hand geoogst
  • Met een heerlijke kastanjesmaak en een stevige textuur

Een familiegeschiedenis

Het grondwitloof van Kwaliteitsketen Carrefour wordt onder andere geteeld in de rand van Brussel, in Nossegem om precies te zijn. Vandaag staat Dennis Cardoen aan het hoofd van het familiebedrijf dat vroeger in handen was van zijn ouders. Samen schrijven ze verder aan het verhaal dat de overgrootvader van Dennis meer dan 120 jaar geleden begon, kort nadat het eerste witloof was ontdekt. Dennis Cardoen is zo de 4de generatie van een familie van witlooftelers.

Dennis Cardoen

Witloofproducent

Dennis Cardoen staat aan het hoofd van het familiebedrijf dat vroeger in handen was van zijn ouders. Samen schrijven ze verder aan het verhaal dat de overgrootvader van Dennis meer dan 120 jaar geleden begon. Ondertussen is Dennis de vierde generatie van witlooftelers.

Trouw aan tradities

Witloofteler zijn van vader op zoon brengt een grote verantwoordelijkheid mee. Het codewoord: authenticiteit. “Wat ons motiveert, is respect voor die oude tradities, de samenwerking met de natuur en onze trots op het kwaliteitsproduct dat we afleveren”, zegt Dennis enthousiast. “De teelt van witloof in volle grond is een methode die al lang meegaat en waarmee je witloof produceert met een zoetere, minder bittere smaak.” De exclusief handmatige teelt vraagt tijd en aandacht. Dat is de reden waarom de teelt zeldzamer wordt. Maar Dennis en zijn ouders vinden het belangrijk deze teeltwijze in stand te houden en verder witloof te kweken op de traditionele manier.

Oogst met de hand

In de lente beginnen ze eraan: “De groente wordt gezaaid in verhoogde bedden. Om te kiemen hebben ze water nodig, en dus is het voorjaar de beste tijd, dan is het zelden te droog.” De planten groeien tot het eind van de zomer en het begin van de herfst. Dennis steekt vervolgens de planten met de wortels uit de grond. Die wortels kuilt hij in een hangar in, in het donker. Omdat grondwitloof erg warmtegevoelig is, is bodemverwarming geïnstalleerd, net als irrigatie: “Witloof uit de volle grond groeit op z’n eigen ritme, zonder dat we dat kunnen forceren”, benadrukt Dennis. Een paar weken later piept de punt van het bleke kropje door de grondlaag en kunnen de kropjes worden geoogst... met de hand. Ze zijn namelijkfragiel, en de telers behandelen ze metzachtheid, vanaf de teelt tot en metde verpakking. Zo ben jij altijd zekervan een kwaliteitsproduct boordevolauthentieke smaak.

Hoe wordt grondwitloof geteeld?

De teelt van grondwitloof vergt tijd en aandacht. Dennis Cardoen en zijn ouders staan erop om witloof op traditionele wijze te produceren. Authenticiteit is hier het sleutelwoord. Het grondwitloof groeit in zijn eigen tempo, zonder enige groeistimulans en het water waarmee het witloof wordt besproeid zodra de wortels met aarde zijn bedekt, is zuiver.

Uitzonderlijk witloof

Het grondwitloof van Kwaliteitsketen Carrefour heeft zijn unieke smaak te danken aan de kwaliteit en de rijkdom van de bodem in Vlaams-Brabant. Het klimaat is er gunstig voor de productie: er is weinig irrigatie nodig omdat de temperaturen in het groeiseizoen niet extreem zijn. “Samen met asperges, hop en druiven, maar ook trekpaarden en onze Belgische witblauwe runderen, is witloof een van de belangrijkste producten waarmee de Belgische landbouw zich onderscheidt op het wereldtoneel. Wat ons motiveert is het respect voor traditie, de samenwerking met de natuur en de trots op het kwaliteitsproduct dat we afleveren”, legt een enthousiaste Dennis Cardoen uit.

Maar waar komt witloof eigenlijk vandaan?

Het jaartal 1830 doet je onmiddellijk denken aan de Belgische onafhankelijkheid... Maar vanaf nu is het ook het jaar waarin het witloof werd geboren! Het was inderdaad in datzelfde jaar dat witloof werd ontdekt, helemaal toevallig. In Schaarbeek, midden in de revolutie, verstopte een man zijn cichorei in zijn donkere kelder. Een paar weken later kwam hij terug en ontdekte dat zijn cichorei heerlijke witte blaadjes had geproduceerd, vandaar de naam ‘witloof’. Dit verhaal bereikte Frans Bresiers, hoofdtuinman van de Nationale Botanische Tuin, die het nader onderzocht. Uiteindelijk verschenen in 1867, na verschillende experimenten, de eerste stronkjes witloof in de marktkramen.