Belgisch en pesticidevrij!

Ontdek de zoete aardappelen van Kwaliteitsketen Carrefour

Belgische zoete aardappelen van Kwaliteitsketen Carrefour

Zoete aardappelen komen steeds vaker op onze borden terecht. En terecht: het is een veelzijdige groente die op haar best is in de herfst en winter. De zoete aardappelen van de Kwaliteitsketen Carrefour zijn niet alleen een heerlijk alternatief voor de klassieke aardappel, maar zijn ook nog eens stevig geworteld in Belgische bodem! Dankzij de Kwaliteitsketen Carrefour geniet je van de unieke smaak van artisanaal en bij ons geteelde zoete aardappelen.

DE STERKE PUNTEN

  • Zonder kunstmatige pesticiden
  • Soorten gekozen om hun smaak
  • Herkomst België

Megan Berben

Teler van zoete aardappelen voor de Kwaliteitsketen Carrefour

“Ik ben trots op de kwaliteit van onze zoete aardappelen, gekozen om hun lekkere zoete smaak.”

Tropische plant

De familie Berben zocht in 2020 een nieuw gewas dat weinig water nodig heeft en goed gedijt bij hogere temperaturen. “De voorbije jaren zijn onze zomers warmer en droger dan vroeger, en zoete aardappel is een tropisch gewas dat het prima doet in die omstandigheden”, vertelt Megan. Want ondanks zijn naam is de zoete aardappel (bataat) geen familie van de gewone aardappel die we in België al lang kennen. Het is een winde-achtige, terwijl aardappelen tot de nachtschaden behoren.

Artisanale productie

Terwijl de teelt van de gewone aardappel verregaand is gemechaniseerd, verloopt dat bij de zoete aardappel wel anders. “Het plantgoed dat we gebruiken en dat volgens de vereisten van de Kwaliteitsketen Carrefour niet genetisch gemodificeerd is, kopen we aan onder de vorm van stekjes”, vertelt Megan. “Die stekjes duwen we met de hand in de grond, en dan gaat het toch al snel om zo’n 40.000 stuks per hectare. Een heel karwei!”

Respect voor het milieu

“We pakken de zoete aardappelstekjes in met biologisch afbreekbare folie. Die folie houdt de plantjes warm en zorgt ervoor dat er geen onkruid tussen groeit. Op die manier hoeven we helemaal geen kunstmatige pesticiden of herbiciden te gebruiken. Het onkruid dat tussen de rijen groeit, verwijderen we met de hand. De teelt van zoete aardappelen vereist nog een vrij artisanale manier van werken.”

Cureren, een belangrijke stap

Ook het wassen en sorteren van de zoete aardappelen is handwerk. Daarna volgt de laatste belangrijke fase, vertelt Megan: “De zoete aardappelen worden bewaard in een warme cel van 25 tot 30°C om te “cureren” of “genezen”. De warmte zorgt er dan voor dat eventuele kleine wondjes van het rooien genezen, waardoor de groente zoeter wordt en langer kan worden bewaard.”

Pluspunten van de zoete aardappel

  • Veelzijdig: heerlijk in zowel zoete als hartige gerechten, je kan hem bakken, frituren, roosteren, koken, stoven…
  • Gezond: iets minder calorierijk dan gewone aardappelen, bevat vitamine A, betacaroteen, vitamine B6, vitamine C, foliumzuur, calcium, magnesium, kalium en vezels.
  • Lang houdbaar: zoete aardappel is tot een maand bewaarbaar, niet in de koelkast, maar op een donkere, koele plek.

Wis je dat?

Zoete aardappelen zijn knollen, eigenlijk dus verdikkingen aan de wortel van de plant.