Heerlijk authentieke Ardense forel

De Ardense forel van Kwaliteitsketen Carrefour is de Belgische ster van de visafdeling

De Ardense forel, een product voor fijnproevers

DE STERKE PUNTEN

  • Gedurende 4 weken grootgebracht in de Hoge Ardennen
  • Met stevig en heerlijk vlees
  • Gekweekt in rivierwater
  • Gevoed op basis van evenwichtige en natuurlijke producten

Beschikbaar het hele jaar door.

Forel met het label Kwaliteitsketen Carrefour is de ster van de visafdeling. Met zijn authentieke smaak en zijn voedzame eigenschappen kan hij je gezin en vrienden alleen maar aangenaam verrassen. De Ardense forel dankt zijn authentieke smaak aan het stromende water in de streek van Malmédy. Daar wordt hij door de vakmensen van het visbedrijf Gabriel gekweekt en bewerkt, met respect voor traditie in de meest pure zin van het woord.

De Ardense forel die je in je Carrefour vindt, werd gekweekt (beroepsmensen zeggen wellicht liever ‘grootgebracht’) in de overvloedige en stromende wateren van de Hoog- Amblève, de Our en de Rechterbach in Malmédy. Het stromende water wordt afgebogen naar grote waterbassins, waarin forellen gehouden worden uit de beste kwekerijen van Bretagne, die zich eveneens beroepen op het label Kwaliteitsketen Carrefour. Het heldere en zuivere water van de Hoge Ardennen vormt de natuurlijke habitat van de regenboogforel. Hier geen behandeling, maar een zorgvuldige selectie en aangepaste kweek- en voedingsvoorwaarden. De duur van de teelt? Volgens het lastenboek moet de forel minstens 28 dagen tot volwassenheid komen in het waterbekken.

De Ardense aanpak

De regenboogforel geniet van perfecte kweekomstandigheden, in waterbekkens met een lage bevolkingsdichtheid (een twintigtal kilo per m3) in Ardense onbezoedelde wateren.

Het krachtige en constante waterdebiet brengt lange, slanke forellen voort die gretig tegen de stroom in zwemmen. Dankzij deze levensomstandigheden zijn ze vrij van de stress die intensieve kweekprogramma’s meestal teweegbrengen. In de waterbekkens worden de forellen onderworpen aan een uitgekiend, gezond dieet, met gecontroleerde voeding, zowel qua kwantiteit als kwaliteit. De voeding is rijk aan omega 3 en bevat GGO-vrij tarwemeel zonder eiwitten uit gevogelte. Dit alles bezorgt het forelvlees zijn karakteristieke, verfijnde smaak en stevigheid.

Van de Ardense wateren in de winkelrekken

Op het einde van hun groeicyclus, na een uitgekiend dieet in functie van de watertemperatuur, worden de forellen uiteindelijk geslacht onder elektrische bedwelming, een methode die stress bij de vis voorkomt, wat een optimale kwaliteit van het eindproduct garandeert. Na de slachting en het verwijderen van de ingewanden wordt de Ardense forel afgewerkt in de viskwekerij Gabriel in Malmédy, waar de expertise van deze historische viskweker het proces verrijkt. Daar worden de vissen afgewerkt tot verkoopbare verse forellen van 250-300 g of tot warm gerookte forelfilets van 55-65 g. Eindbestemming: de koelrekken van je Carrefour hypermarket, market of express.

Gezond en boordevol smaak

De Ardense forel Kwaliteitsketen Carrefour kun je op 101 manieren klaarmaken. Gegrild, in papillot of op spiesjes: groot en klein zullen smullen van de boeiende variatie aan vis op hun bord. Geniet ervan met volle teugen!

Roken, een ware kunst

Nadat aan alle sanitaire voorwaarden voldaan is (systematische visuele inspectie en controle van de temperaturen), worden de forellen gepekeld en daarna gedurende 2,5 uur met lokaal beukenhout gerookt, op een uiteindelijke temperatuur van 85°C.

Zo fileer je een forelfilet volgens Norbert Lejoly, productiechef bij Gabriel:

  1. Neem een scherp mes. Snij de kop van de vis schuin langs de kieuwen af, zodat je de voorste vin mee wegsnijdt. Snij de staart en de andere vinnen weg.
  2. Plaats het mes voor de rugvin en snij over enkele centimeters in, zodat je de ruggengraat kunt lokaliseren.
  3. Maak de insnijding groter, volg hierbij de ruggengraat van de kop naar de staart toe. Maak voorzichtig en geleidelijk het vlees los. Draai de forel om en herhaal de procedure aan de andere kant.
  4. Haal met een pincet de resterende kleine graten weg. Wrijf voorzichtig met je hand van de staart naar de kop om de graten te detecteren.

Verse forel: op 24 uur tijd van het water tot in jouw winkel

Om 8.30u worden de forellen uit het waterbekken gevist. Na de elektrische bedwelming worden ze schoongemaakt en voorbereid om op de juiste temperaturen getransporteerd te worden naar visbedrijf Gabriel, waar ze aankomen om 14u. Daar volgen ze een verschillend parcours al naargelang hun bereiding: of ze blijven vers, of ze worden gerookt.

Verse forel (in bulk of op schaaltjes)

Eenmaal aangekomen wordt de verse forel, nog steeds onder de juiste temperaturen en veterinaire voorwaarden, verpakt: in bulk om vervoerd te worden naar de verse visafdelingen, op schaaltjes voor de koelvakken van alle winkels.

Gerookte forel

Nadat gecontroleerd wordt of de vissen voldoen aan de veterinaire voorwaarden, worden de forellen gedurende 2,5 uur warm gerookt met lokaal beukenhout, op een uiteindelijke temperatuur van 85°C. Daarna worden ze 24 uur lang afgekoeld. Gespecialiseerde vakmensen fileren ze dan één voor één met de hand, om ze te ontdoen van hun graten. Daarna worden ze verpakt en van een etiket voorzien. De gerookte forel is klaar voor alle Carrefour-winkels te lande!