Holle oesters uit Zeeland

De oesters van Kwaliteitsketen Carrefour, zowel topkwaliteit als duurzaamheid op je bord!

De authentieke smaak van duurzaam gekweekte oesters

Met de Zeeuwse oesters onder het label Kwaliteitsketen Carrefour trakteren we je op een creuse met een zilte toets en romige, volle smaak. Onze toppers komen uit het Grevelingenmeer, een streng gecontroleerd natuurgebied. Zo krijg je naast topkwaliteit ook duurzaamheid op je bord! Wij varen oesterkweker Hans Nelis en familiebedrijf Verwijs achterna.

DE STERKE PUNTEN

  • Perfect evenwicht tussen een zilte toets van jodium en een subtiele, romige smaak
  • Duurzaam gekweekt in het Grevelingenmeer, een streng gecontroleerd natuurgebied
  • Duurzame vangst onder certificaat ( MSC label)

Beschikbaar van november tot februari.

Meer dan 40 jaar ervaring

Oesterkweker Hans Nelis aan het werk zien op zijn vissersboot is een spektakel. Met een ongelofelijke nauwkeurigheid laat hij het sleepnet de oesters van de bodem scheppen. Met meer dan 40 jaar ervaring, behoort Hans tot de selecte club van oesterkwekers in het Grevelingenmeer, gelegen in een beschermd natuurgebied in Zeeland. Het meer is eigendom van de Nederlandse overheid en telt in totaal 500 hectare aan oesterkweekpercelen. Enkel de meest ervaren oesterkwekers en leveranciers pachten percelen en kweken er onder het duurzame MSC-label.


Natuurlijk aangeboren

Alle oesters in het Grevelingenmeer worden natuurlijk geboren, in de maanden juli en augustus. Net voordat de geslachtsrijpe oesters larven uitspuwen, kuisen Hans en zijn team de percelen op. Vervolgens strooien ze met de vissersboot lege mosselschelpen uit, afkomstig van kookbedrijven. “Mosselschelpen bevatten veel kalk en zijn de ideale collecteurs voor oesterlarven, die tijdens de broedval naar de bodem dwarrelen“, zegt Hans. “Doordat het Grevelingenmeer afgesloten is, vinden ze allemaal netjes hun weg naar de mosselschelpen. Ze hechten zich vast en groeien rustig, zonder dat ze elkaar overwoekeren. Na een poos vormen de oesterlarven hun eigen schelp, al zie je bij oesters uit het Grevelingenmeer nog steeds een spoor van de mosselschelp.”

Hans Nelis - Grevelingen

Producent

"Onze oesters worden duurzaam gekweekt in het beschermde gebied van de Grevelingen, en daar ben ik trots op."

Met dank aan de algen

De oesters danken hun romige en volle smaak aan de rijke algenbloei in het Grevelingenmeer. “De algen voeden de oester”, vervolgt Hans. “Wel verschilt algenconcentratie door de wind of stroming van perceel tot perceel. Sommige steken er dus echt bovenuit!” Verder heeft het zoute Grevelingmeer een uitstekende waterkwaliteit, met veel zuurstof en een frisse temperatuur. Ook dat beïnvloedt de smaak! Hans zorgt er op zijn beurt voor dat de oester groeit in een mooie schelp. “Omdat oesters van een schone en zanderige bodem houden, vissen we ze regelmatig op en leggen we ze in een schoongemaakt perceel. Zo krijgen vermijden we een teveel aan slib én beheersen we de groei.”

Oesterkelder

Drie à vier jaar later krijgen de oesters hun ideale grootte en vist Hans ze voorgoed op. De bemanning sorteert de oesters aan boord, vervolgens verhuizen ze naar de ondergrondse waterbassins van het familiebedrijf Verwijs. Daar komen de oesters minimaal 24 uur tot rust in steriel zoutwater en verliezen ze overtollig zand. “Anders dan in oesterputten, beheersen we alle omstandigheden en is het weer geen spelbreker voor de kwaliteit”, zegt zaakvoeder Caroline Verwijs. “Wanneer de oesters klaar zijn voor verpakking, krijgen ze nog een spoelbeurt. Daarna controleren we of elke oester perfect gesloten is. Onze medewerkers kloppen op de schelp en horen of er water inzit. Is de klank dof, dan is de oester geschikt voor consumptie. Enkel de mooiste oesters schikken we per 12 in houten kisten, die dezelfde dag vertrekken naar de Carrefour-winkels.”

De smaak van een echte Zeeuwse oester

Bart Van Geluwe, oesterfanaat en aankoper bij Carrefour, zocht én vond de unieke Nederlandse oesters van de Kwaliteitsketen Carrefour dankzij het familiebedrijf Verwijs, waarmee hij al jarenlang in alle vertrouwen samenwerkt.

"Een Nederlandse oester smaakt altijd, maar met deze holle oesters uit het Grevelingenmeer tillen we de smaakbeleving naar een hoger niveau. De Grevelingen is een prachtig natuurgebied met veel aandacht voor groene vangst, en dat proef je! De oesters hebben een uitstekend vleesgewicht, met voldoende water en een zachte smaak. Eet ze net als ik puur natuur, dat is eens zo lekker én gezond!”

3 tips voor het proeven van oesters

  1. Denk eraan om de oesters ongeveer 1 uur voor het serveren uit de koelkast te halen.
  2. Om ze nog lekkerder te maken, giet je het eerst het water uit de oesters.
  3. Om een ​​oester te openen steek je het oestermes tussen het scharnierpunt van de oester, aan de achterkant tussen de twee schelphelften. Doe dit op het punt waar je de minste weerstand voelt. Draai je mes een kwartslag en snij de oester langs de rand open!