Heerlijke brie van bij ons

Ontdek de brie van Kwaliteitsketen Carrefour, een 100% Belgisch product.

De brie van Kwaliteitsketen Carrefour, een traditioneel recept met echte weidemelk

Kwaliteitsketen Carrefour breidt haar familie van kazen uit met een nieuw lid: de Belgische brie. Deze brie heeft een smeuïge textuur en zachte smaak en wordt gemaakt in de provincie Luik door Jean-Marc Cabay, een gepassioneerde veekweker en kaasmaker. Een naam die misschien vertrouwd in de oren klinkt, want Jean-Marc maakt nog twee andere kazen voor Kwaliteitsketen Carrefour: Hervekaas en abdijkaas.

De sterke punten van de Belgische brie van Kwaliteitsketen Carrefour

  • Weidemelk (minstens 180 dagen per jaar op de wei) afkomstig van een familieboerderij
  • Traditioneel recept zonder bewaarmiddelen
  • Langere rijping

Kaasmakerij en familiebedrijf

Na de abdijkaas en de Hervekaas is de brie de derde kaas die door Jean-Marc Cabay bereid werd en nu ook zal toetreden tot de grote familie van Kwaliteitsketen Carrefour. De kaasmakerij werd begin jaren ’80 opgericht door zijn vader en zijn oom en functioneert nog altijd op artisanale wijze. In 1998 kocht Jean-Marc de melkerij van Herve over, wat hem toeliet om zijn activiteiten uit te bouwen en zijn eigen melk te gebruiken.

Jean-Marc Cabay

Lokale producent

“Om kwaliteitskaas te maken heb je kwaliteitsmelk nodig. We gebruiken alleen onze eigen melk en die van een nabijgelegen boerderij die ook een garantie van het dierenwelzijn en de kwaliteit van de voeding kan bieden.”

100% Belgisch, 100% kwaliteit

De brie van Kwaliteitsketen Carrefour is een uitzonderlijk product dankzij zijn traditioneel recept, zonder toevoeging van bewaarmiddelen, en zijn lange rijping. Jean-Marc gebruikt alleen zijn eigen melk of die van een boerderij in een straal van 100 km. De koeien kunnen minimum 180 dagen per jaar in de wei grazen en krijgen een voeding op basis van gras en voedergewassen die voor 70% door de kweker geproduceerd werden, aangevuld met granen zonder soja of GGO (<0,9%).

Gabrielle Chauvet

Verantwoordelijke Kwaliteitsketen Carrefour

“Deze kaas is de perfecte vertaling van de waarden van Kwaliteitsketen Carrefour: vers product, authentieke smaak, respect voor het milieu en het dierenwelzijn, duurzaam partnerschap en toegankelijke prijs.”

Alles voor het dierenwelzijn

Zowel op de wei als in de stal worden de melkkoeien met de grootste zorg behandeld. Zo krijgen ze genoeg ruimte om zich in alle rust te verplaatsen: er zijn niet meer dan vier koeien per hectare op het grasland. Ook binnen worden ze verwend en kunnen zich bijvoorbeeld krabben aan een muurborstel, een waar plezier voor de herkauwers. Op het moment van het melken wordt alles in het werk gesteld om hun stress te reduceren en hen de best mogelijke leefomstandigheden te bieden.

Een succesvolle samenwerking

Het partnerschap tussen Carrefour en Jean-Marc Cabay duurt ondertussen al meer dan 20 jaar. Het wederzijdse respect en de verzekering van een billijke vergoeding lieten Jean-Marc toe om zijn manier van werken en zijn lokaal patrimonium te behouden. Het idee van een brie voor Kwaliteitsketen Carrefour kwam in die geest tot stand: de creatie van een kaas aangepast aan de Belgische smaak en exclusief verkrijgbaar bij Carrefour.

Kevin Knop

Category Manager Kaas bij Carrefour

“We zijn fier om een lokale producent te kunnen ondersteunen en dat al twee decennia lang. We hebben samen met Jean-Marc een 100% kwaliteitsbrie op punt kunnen stellen.”

5 essentiële stappen om een goede brie te maken

Om een lekkere brie te maken, heb je goede melk nodig, veel geduld en vakkennis. Bij Jean-Marc wordt er grotendeels met de hand gewerkt en dat volgens 5 stappen:

  1. De melk wordt gepasteuriseerd. Er wordt stremsel aan toegevoegd. Van zodra de melk dikker wordt en naar een solide vorm gaat, wordt ze versneden en in vormen geplaatst.
  2. Die vormen gaan gedurende 24 uur in een rustlokaal waar ze regelmatig worden omgedraaid.
  3. De kazen worden getransporteerd naar de rijpingskamer waar ze gezouten worden.
  4. De rijping duurt ongeveer 3 weken en tijdens deze periode worden de kazen opnieuw regelmatig met de hand omgedraaid.
  5. De kazen worden verpakt en zijn klaar om verstuurd te worden naar de Carrefour-winkels.