Extra verse eieren, van bij ons !

Genieten van 100% Belgische bio-eieren

In 2015 ontstond in Durbuy het crazy idee om een pluimveebedrijf op te zetten volledig gewijd aan eieren voor de Kwaliteitsketen Carrefour. Een uniek proces dat veel mensen rond de tafel bracht, onder wie Bart Lavent, oprichter en verantwoordelijke voor het project.

Het welzijn van de kippen, onze prioriteit.

“Vanaf de start werkten we met het specifieke lastenboek voor de bio-eieren van Kwaliteitsketen Carrefour. Pas daarna hebben we de twee kippenhokken gebouwd. Onze gebouwen beantwoorden dan ook voor 100% aan het uiterst strikte lastenboek.” Om het project uit te voeren, stelde Bart een team van jonge gepassioneerde medewerkers samen. “We hebben bijzondere aandacht voor het welzijn van onze kippen”, vervolgt Bart Lavent. “Ze genieten van natuur lijke ventilatie en verlichting en lopen elke dag buiten. We hebben voor hen een groen parcours voorzien met een boomgaard en we hebben 2 km struikhagen geplant, waaronder rode bessenstruiken. Onze kippen pikken de rijpe bessen in de zomer, en de appels en peren in de herfst. En dat proef je in de smaak van onze eieren. Om de kippenhokken te integreren in de natuurlijke omgeving en voor de biodiversiteit hebben we ook onder meer bijenhotels en nestkastjes geplaatst.”

Zoveel meer dan bio

Het kippenvoer bestaat uit biomeel, alfalfa en kiezeltjes, voor de vertering. Maar Bart en zijn team wilden verder gaan dan zomaar bio. “We wilden dat onze onderneming duurzaam en circulair zou zijn. De uitwerpselen worden 2 keer per week verzameld en opgeslagen. Wanneer nodig, strooien we die meststof uit over de bodem waar we maïs en granen kweken. Die gaan naar een molen, waar ze tot het meel gemalen worden dat onze kippen eten.” Om de ecologische voetafdruk en de uitstoot van CO2 te beperken, rijden de vrachtwagens met het meel nooit leeg terug, maar gevuld met maïs of graan. “We hebben ook zonnepanelen geïnstalleerd, we vangen het regenwater op om erosie in de winter te vermijden en om onze gronden in de zomer te bewateren en we proberen het aantal tussenstappen en transporten te beperken. Daarom verpakken we onze eieren op de kwekerij. We willen zoveel mogelijk ter plaatse doen. Dat garandeert kakelverse eieren, want ze liggen een dag later al in de winkel.”

Een duurzame samenwerking

De samenwerking tussen Carrefour en dit dynamische, enthousiaste team van 4 mensen duurt nu al 9 jaar. Tot tevredenheid van iedereen, legt Bart uit. “Het gaf rust en was erg prettig om een zo duurzaam partnerschap te kunnen opzetten met een onderneming als Carrefour. Bij dit project zijn heel veel mensen betrokken die de waarden van Kwaliteitsketen Carrefour begrijpen en onderschrijven. De teams van Carrefour bieden een luisterend oor, op hen kunnen we rekenen. Dat is gezond, eerlijk en duurzaam.”

De eieren van Kwaliteitsketen Carrefour Bio

  • Belgische eieren.
  • Kippen gevoerd zonder ggo (<0,9%).
  • Kippen zonder antibioticabehandelingen.
  • 100% composteerbare verpakking.