Kaas van Herve: een grenzeloze liefde

Hervekaas van Kwaliteitsketen Carrefour, dankzij 25 jaar vakkennis

Hervekaas, de enige Belgische kaas met AOP-label

DE STERKE PUNTEN

  • 100% Belgisch
  • Zachte kaas met korst, gerijpt met abdijbier
  • Rijpt 7 weken lang om de aromatische complexiteit traag te laten ontplooien
  • Recept exclusief voor Carrefour

Beschikbaar het hele jaar door.

In het hart van het Land van Herve viert de kaasmakerij Herve zijn 25-jarige bestaan. Carrefour waardeert de vakkennis en kwaliteit van dit huis en verkoopt sinds kort een Hervekaas Kwaliteitsketen Carrefour, gerijpt met Val-Dieu abdijbier. We dompelen ons onder in deze traditie.

Aan de deur verwelkomt Jean-Marc Cabay ons, huidig gedelegeerd bestuurder van het bedrijf en afstammeling van plaatselijke landbouwers: “Welkom bij de Kaasmakerij van Herve!” We dompelen ons onder in de productie van Hervekaas, de enige Belgische kaas met AOP-label (Appellation d’origine protégée, Beschermde oorsprongsbenaming). Herve moet voldoen aan verschillende voorwaarden om dit kwaliteitslabel te mogen dragen.

“Het volledige productieproces, van het melken tot het rijpen, moet plaatsvinden op het plateau van Herve, begrensd door geografische en natuurlijke grenzen, met respect voor de fabricatiemethodes die van generatie op generatie werden doorgegeven”, licht Jean-Marc Cabay toe. Het klimaat, de specifieke eigenschappen van het gras en de microflora en de vakkennis van de fabrikanten zijn onvervangbare voordelen die eigen zijn aan de streek.

Een samenwerking van kenners

Carrefour biedt deze vakkennis en dit uitzonderlijke streekproduct aan via de Hervekaas Kwaliteitsketen Carrefour gerijpt met Val-Dieu abdijbier. Een kaas van hoge kwaliteit gecreëerd in nauwe samenwerking met de vakmensen van de kaasmakerij van Herve, volgens een exclusief recept voor Carrefour.

De Hervekaas KKC met abdijbier heeft 7 weken in 4 opeenvolgende kelders gerijpt en heeft een unieke smaak, met een heerlijke aromatische complexiteit. De kaas beantwoordt bovendien aan strikte vereisten wat betreft kwaliteit, traceerbaarheid en smaak. Een constructieve samenwerking waarmee Carrefour grootdistributie en lokale productie combineert. Zo kan Carrefour elke dag authentieke producten aanbieden die gemaakt werden volgens milieuvriendelijke methodes, die een duidelijke oorsprong verzekeren, voor een correcte prijs voor een langetermijnsamenwerking.

Een verhaal van traditie

Aan de basis van deze uitzonderlijke kaas, exclusief verkrijgbaar bij Carrefour, liggen voorouderlijke productiemethodes. Na te zijn ingezameld in de beste landbouwbedrijven van het Land van Herve, wordt de melk verwarmd tot de temperatuur van de koeienuiers. Daarna wordt hij gestremd (men voegt stremsel toe om de melk te laten klonteren). De wrongel wordt daarna versneden, geroerd en in vierkante vormen gegoten. Daarna volgt de rijping. Het is in dit stadium dat de kaas zijn unieke kleur en smaak krijgt.

“De zachte Herve rijpt 4 weken lang, de pikante Herve, die meer doorsmaakt, rijpt 8 weken lang”, verduidelijkt Jean-Marc Cabay. “Maar hoewel de Hervekazen een sterke smaak hebben, zijn ze ook smeuïg, waardoor je ze kunt gebruiken in heel wat recepten. We proberen zelf regelmatig nieuwe recepten uit en veranderen daarbij de temperatuur van de ruimtes, verlengen de rijpingstijd of dompelen de kaas onder in bier, zoals voor de Herve KKC met Val-Dieu. De mogelijkheden zijn onbeperkt.” Tot groot genoegen van kaasliefhebbers.