Met of zonder wijnkelder

Cépages en tannines zijn essentieel als je een wijn wilt begrijpen. Ga snel op ontdekking.

De cépages: een rondje langs de druiven die voor je wijn zorgen

 Om inzicht te krijgen in een wijn volstaat het soms dat je weet waar hij vandaan komt en met welk type druif hij is geproduceerd. Het ras (cépage) vertelt ons namelijk precies wat het karakter van een bepaalde wijn is, onthult zijn ware aard, en bepaalt de kwaliteit van zijn tannines.   


Druivenrassen: een hele reeks variëteiten

Cépage, dat zegt gewoon welke druivensoort werd gebruikt om de wijn te maken. De kenmerken van het ras (grootte, vorm, kleur…) hebben een grote invloed op de smaak, de zuurtegraad, de sterkte, de kleur, en zelfs op de tannines in de wijn.

Een groot aantal soorten wijn zijn gemaakt van slechts één druivensoort (bv. Chardonnay, Sauvignon, ...), maar een aanzienlijk deel is het resultaat van een mix (assemblage) van verschillende types druiven, bijvoorbeeld Cabernet-Sauvignon en Merlot.

Tannines, al het karakter van een rode wijn

Anthocyanen zijn pigmenten die van nature voorkomen in het vel van blauwe druiven. Ze bepalen mee de rode kleur van…. rode wijn. Tannines zorgen op hun beurt voor structuur en aroma’s, van fruitig tot zurig. Ze zitten vooral in het vel, de pitten en het steeltje van druiven. Net daarom moet rode wijn macereren met de vaste stoffen van de druif.

Witte wijn, daarentegen, wordt bijna altijd geproduceerd met uitsluitend het druivensap en bevat geen tannines. Maar een wanverhouding in het tanninegehalte kan een wijn ook helemaal uit evenwicht halen: te sterke tannines veroorzaken een droge mond, terwijl te zwakke tannines een hardnekkig zuur smaakje achterlaten.

Cépages, een kostbaar kapitaal van frankrijk

Er zijn wereldwijd duizenden druivenrassen, waarvan liefst 200 in Frankrijk, de meeste met een top-reputatie.

1. Chardonnay

Rond en vettig in de mond, met toetsen van meloen, amandelen en verse roomboter.   

2. Sauvignon blanc

Beroemd om zijn frisse toetsen van witte perzik, citroen en pompelmoes. 

3. Chenin blanc

Brengt smaken mee van kweepeer, geroosterde hazelnoten en groene appel.

4. Riesling

Staat garant voor citroen, pompelmoes en sinaasappelschil.

5. Cabernet sauvignon

Overvloedige geur van specerijen, rood fruit en groene paprika.

6. Pinot noir

Geeft rode wijnen een zeer verfijnde toets, met noten van kersen, zoethout en viooltjes.

7. Syrah

Levert gestructureerde wijnen op met toetsen van witte peper en braambessen.

8. Tempranillo

Een Spaanse druif die typische wijnen geeft met een vleugje kruidnagel, bosbessen en frambozen.

9. Nebbiolo

Verrassend Italiaans, met noten van truffel en melkchocolade   

Wist je dat...

Châteauneuf-du-Pape de enige wijn ter wereld is die gemaakt wordt van tot wel 13 cépages? Grenache, syrah, mourvèdre, cinsault, clairette, vaccarèse, bourboulenc, roussanne, counoise, muscardin, picpoul, picardan, en terret noir: allemaal in één heerlijke wijn!


 


Al onze artikels en wijntips

Bio wijnen

Bio wijnen

Hoe wijn bewaren? 0nze tips voor de wijnkelder én voor de wijnkast!

Hoe wijn bewaren? 0nze tips voor de wijnkelder én voor de wijnkast!

De verschillende types wijn

De verschillende types wijn

Hoe lees je het etiket van een wijnfles?

Hoe lees je het etiket van een wijnfles?

Cépage, het geheim van de smaak

Cépage, het geheim van de smaak

De wijnstreken van Frankrijk

De wijnstreken van Frankrijk

*Ons vakmanschap drink je met verstand.