Frans plezier in een glas

Klink op een vleugje "douce France": plezier gegarandeerd.

De wijnstreken van Frankrijk

Frankrijk heeft het grote geluk een enorme variatie aan bodems en klimaatomstandigheden te hebben. Elke wijnstreek heeft haar eigen bijzonderheden, haar geschiedenis en productiemethodes waardoor ze uniek en spannend is. Klaar voor een Wijnronde van Frankrijk?

SHOP ONLINE

Afbeelding zonder naam

Al onze wijnen online

Onze schuimwijnen online

Onze schuimwijnen online

CHAMPAGNE

De champagnestreek, in het noordoosten van Frankrijk, heeft kalkrijke bodems die de verbouwde wijnen mineraalrijk maken. Het klimaat heeft een dubbele invloed: een landklimaat, met stevige vorstperiodes en volop zon, maar tegelijk ook invloed van de zee, met regelmatige regenbuien. Pinot Noir, Meunier en Chardonnay zijn er de belangrijkste druivenrassen. Het woord ‘champagne’ – in de hele wereld synoniem voor feest – mag alleen op een fles vermeld worden als de wijn geproduceerd wordt binnen een heel precies bepaalde perimeter. Het is dan ook een beschermde naam.   

Wist je dit? De eerste pingpongballetjes waren kurken van lege champagneflessen! 

ELZAS

De wijnstreek Elzas is gelegen op de heuvels tussen de Vogezen en de Rijnvallei en is hooguit 100 km lang. En toch is de bodem er erg gevarieerd (gneis en graniet, roze zandsteen, kalk en mergel, leem, zandgrond, grind). Tel daarbij het enorme aantal microklimaten en de verschillende druivenrassen (Riesling, Gewurztraminer, Sylvaner, Pinot Gris) en je krijgt een genuanceerde waaier aan types witte wijn, van heel droog tot bijna likeur. 

Wist je dit? De oudste wijn ter wereld ligt sinds 1472 in een vat in de Elzas.

LOIRE

Over de hele lengte van de oevers van de langste rivier in Frankrijk bedekken wijngaarden de vruchtbare vlaktes met leembodems die ontstaan zijn door erosie. Het milde zeeklimaat van de streek rond Nantes verandert naar een echt landklimaat in de regio waar de Saumur en Touraine worden geteeld. De 1000 km van gevarieerde bodems en klimaatzones, de druivenrassen Chenin Noir en Blanc, Sauvignon, Cabernet Franc enz. leveren erg gevarieerde karakterwijnen op, die wel allemaal een lichte toets gemeen hebben.

Wist je dit? In Touraine wordt de Cabernet Franc ook ‘le Breton’ of Bretoen genoemd. 

BOURGOGNE

Deze wijnregio tussen Dijon et Tournus, verspreid over de heuvels, telt het grootste aantal ‘appellations’. Op een kalkrijke, steenrijke bodem zijn 8 cépages uitgekozen als ‘appellation’: Pinot Noir, Chardonnay, Aligoté, Gamay, Sauvignon Blanc, Pinot Beurot, Melon en César. De witte varianten hebben aroma’s van boter en hazelnoten. De rode wijnen zijn krachtiger, fijn en smakelijk. Het plaatselijke klimaat, beïnvloed door de Middellandse Zee in het zuiden en het gebergte in het noorden, creëert de juiste voorwaarden voor een enorme diversiteit. De Bourgognestreek levert dan ook grand cru’s en legendarische ‘bewaarwijnen’ naast fijne wijntjes waar je meteen van kunt genieten.

Wist je dit? In Bourgogne heet een wijngaard een Climat, en er zijn er daar 1463 van!

JURA-SAVOIE

Dit is de kleinste wijnstreek van Frankrijk (2000 ha), leunend tegen het Juragebergte. Het weer kan hier brutaal omslaan, waardoor de ligging van de wijngaarden ten opzichte van het gebergte en de zon uiterst belangrijk is. Drie cépages domineren hier: Poulsard enTrousseau voor de rode wijnen, Savagnin voor witte wijn. Het is deze druif die, laat geoogst, voor de beroemde gele wijn zorgt. Dezelfde druif is ook bekend van de strowijn, die zo genoemd wordt omdat de druiven op stro worden gedroogd voor er wijn van gemaakt wordt. Lager strekken de wijngaarden van de Savoie zich uit tot aan de voet van de Alpen. De plaatselijke cépages - Jacquère, Molette blanche, Bergeron, Roussanne en Roussette – leveren witte wijnen met levendige, lichte aroma’s maar ook fruitiger types met noten van gedroogde vruchten.   

Wist je dit? Gele wijn wordt gebotteld in flessen van maar 62 cl, omdat van een vat van 100 l na rijping nog maar 62 liter overblijft.

BEAUJOLAIS

Van Mâcon tot Lyon strekt de Beaujolais zich uit over de heuvels nabij de rivier Saône. In het noorden heerst een bodem met graniet, zuidelijker liggen kalkrijke heuvels. In de winter heerst er een landklimaat, in de tussenseizoenen een zeeklimaat, en in de zomer is het er eerder Mediterraan. De druivensoort Gamay Noir is er met afstand de meest wijdverspreide en van 95% ervan wordt rode wijn gemaakt. De jonge Beaujolais is in de hele wereld beroemd als Beaujolais Nouveau en er wordt altijd intens naar uitgekeken, met zijn aroma’s van exotisch fruit. Maar alle 12 appellations verdienen aandacht. Je ontdekt er fijne, soepele wijnen met aroma’s van rood fruit en kleine bloemetjes. Eén van de allerbeste Franse wijnregio’s wat betreft prijs/kwaliteit/plezier.

Wist je dit? Net zoals in de Champagnestreek worden de druiven in de Beaujolais uitsluitend met de hand geplukt. In beide gebieden is machinaal plukken namelijk gewoon verboden!

CÔTES-DU-RHÔNE

Deze wijnregio volgt de Rhônevallei en is opgesplitst in twee delen. In het noorden, van Vienne tot Valence, worden de wijnstokken aangeplant op terrassen op een bodem met veel graniet. Dominante cépages voor rode wijn zijn er Syrah en Viognier. Voor witte wijn zijn Roussane en Marsanne de meest gebruikelijke druivensoorten. In het zuiden van deze regio, tussen Montélimar en Avignon, glooien de percelen naar beneden in de vallei en groeien de druiven op kalkrijke grond. Grenache is de meest gangbare voor rode wijn, Clairette en Bourboulenc voor witte wijn. De tint van rode wijnen uit de Côtes-du-Rhône is vaak heel donker, van robijn tot paars. Die intensiteit wordt weerspiegeld in de smaak, met veel diepte en een lange afdronk voor de beste cru’s.

Wist je dit? De wijngaarden in deze streek worden ook wel ‘druivelaars van de paus’ genoemd, sinds hij in 1305 decennialang in ballingschap leefde in Avignon.

BORDEAUX

De streek van Bordeaux is de grootste wijnregio die voldoet aan het kwaliteitslabel Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) in Frankrijk en ze omvat alle wijndomeinen van de Gironde. Het gematigde zeeklimaat, zacht in de winter en zonovergoten in de zomer, maakt de teelt op vlakke bodem mogelijk, en de ondergrond, met veel gesteente en heel voedselarme grond, moedigt de wijnstokken aan om diep te wortelen. Cépages zoals Cabernet-Sauvignon, Merlot en Cabernet-Franc produceren, in samenwerking met de bodem, het klimaat en een unieke knowhow, rode wijnen met onvergelijkelijke elegantie en prestigieuze namen. Sauvignon Blanc – heel mineraal - en Sémillon worden gebruikt voor witte wijn. Sémillon, geplukt in overrijpe toestand, is ook de basis voor de beroemdste likeurwijnen. Deze regio produceert ook schuimwijn (crémant) en een paar roséwijnen.   

Wist je dit? Het laadvermogen van boten wordt uitgedrukt in vaten van 900 liter Bordeauxwijn, sinds de Britten die in de 13de eeuw massaal over het kanaal vervoerden.   

ZUIDWESTEN

Dit is een erg versnipperde wijnstreek die zich uitstrekt vanaf de Pyreneeën en de Atlantische Oceaan tot aan het departement Ariège en dan weer omhoog naar de Dordogne. Aan de ene kant heerst een zeeklimaat, in het oosten is het Mediterraan. Die diversiteit vind je terug in de verschillende manieren van aanplanten: op terrassen, op de flanken van de heuvels, of op zachte glooiingen die het natuurlijke terrein volgen. Maar er is nog iets volstrekt unieks aan deze wijnregio: het aantal gecultiveerde cépages. Côt, Duras, Manseng Noir, Tannat, Courbu, Abouriou, Fer-Servadou, Négrette voor rode wijnen, en En-de-l’el, Mauzac, Arrufiac, Ugni Blanc voor de witte. Hier zijn oeroude soorten bij waarvan sommige alleen in deze regio voorkomen. Ze leveren wijnen van alle mogelijke types met alle mogelijke tinten: droge witte of likeurwijnen, parelende wijn, tere roséwijnen en lichte rode wijnen, maar ook echte bewaarwijnen. 

Wist je dit? De witte wijn Jurançon werd geschonken op het doopfeest van de Franse koning Henri IV in 1553.

LANGUEDOC / ROUSSILLON

De departementen Pyrénées-Orientales, Gard, Aude en Hérault vormen samen de Languedoc-Roussillon. Met zijn winderig klimaat is dit de warmste regio van Frankrijk. De bodem bestaat hoofdzakelijk uit kalkgrond en klei, wat zorgt voor een grote variatie in wijnen. Daar komt bij dat in de jaren ’70 diverse nobele druivenrassen werden aangeplant: Syrah, Grenache, Mourvèdre en Cinsault. Zij produceren rode wijnen met aroma’s van donker fruit en kruidig zoals de geuren van het plaatselijke kreupelhout. Witte wijnen, vaak met aroma’s van munt, venkel of geel fruit en citrusvruchten, worden gemaakt van Grenache Blanc, Bourboulenc, Muscat of Chardonnay. Je begrijpt meteen waarom de reputatie van de wijnen uit dit gebied maar blijft stijgen.

Wist je dit? Montpellier heeft de grootste collectie cépages ter wereld, meer dan 3000!

PROVENCE / CORSICA

Verspreid over Bouches-du-Rhône, Var en Alpes-Maritimes is de wijnregio Provence de oudste van heel Frankrijk. De wijnstokken groeien hier op heuvels en in een kalkrijke bodem en omvatten 13 cépages met een verbazende diversiteit. Cinsault (erg fruitig) en Grenache (zeer aromatisch) produceren de meerderheid van de rode wijnen en roséwijnen. Maar laten we ook Mourvèdre met haar peperige smaak niet vergeten, die Bandolwijn zo typisch maakt. Bij de witte wijnen geeft Ugni een duidelijke, frisse zuurtegraad.

De regio Corsica omvat de volledige kuststreek van het ‘Île de Beauté’. De plaatselijke druiven waarderen het unieke klimaat, tegelijk maritiem en bergachtig, op een bodem die voornamelijk uit graniet bestaat. Daar kunnen een aantal druivenrassen al hun aroma’s volop ontwikkelen! Sciaccarellu, Barbarossa, Aleatico... produceren rode wijnen met een spectaculair lange afdronk. Vermentinu blanc charmeert met zijn kamille-aroma’s.

Wist je dit? De oude Grieken brachten de druivenplant mee naar de Provence, zo’n 26 eeuwen geleden. En de eerste wijn ooit was een rosé.

Al onze artikels en wijntips

Bio wijnen

Bio wijnen

Hoe wijn bewaren? 0nze tips voor de wijnkelder én voor de wijnkast!

Hoe wijn bewaren? 0nze tips voor de wijnkelder én voor de wijnkast!

De verschillende types wijn

De verschillende types wijn

Hoe lees je het etiket van een wijnfles?

Hoe lees je het etiket van een wijnfles?

Cépage, het geheim van de smaak

Cépage, het geheim van de smaak

De wijnstreken van Frankrijk

De wijnstreken van Frankrijk

*Ons vakmanschap drink je met verstand. Zie voorwaarden in de winkel of in de folder.