Het staat er allemaal op!

Ontdek hoe je de mysteries van een wijn doorgrondt door het etiket te lezen.

Hoe lees je het etiket van een wijnfles?

Wijn is geen drank als een andere. Zijn eigenschappen variëren afhankelijk van zijn regio van herkomst, de plaatselijke bodem, de manier waarop hij geproduceerd is, zijn productiejaar, enz. Gelukkig krijg je een goed idee van de precieze inhoud van een fles als je weet hoe je het etiket moet lezen. 

1. De naam van de wijn   

Beroemd wijndomein of een verborgen vondst, je leest het hier.   

2. Appellation  

Alle appellations d’origine (bewijs van herkomst) zijn nu gebundeld in twee Europese labels: AOP – staat voor Appellation d’Origine Protégée (beschermde herkomst) – en IGP – voor Indication Géographique Protégée (aanwijzing van beschermd geografisch gebied). Die komen overeen met verschillende nationale aanduidingen (AOC in Frankrijk, DOC in Italië…). Elke regio heeft haar specifieke kenmerken.

3. Het wijnjaar (millésime)

Het jaar waarin de druiven werden geoogst en de wijn gemaakt. Per jaar kan de smaak erg verschillen, afhankelijk van het weer en de kwaliteit van de oogst.

4. Naam en adres van de bottelier   

Dat kan gaan om de wijnproducent zelf, maar ook een aparte bottelier of een coöperatie.

5. Het alcoholgehalte   

11% voor een lichte wijn, vanaf 13% voor een zwaardere wijn.   

6. Gebotteld op het kasteel

Als dat op het etiket vermeld staat, betekent het dat de wijnbouwer zelf zijn wijn op flessen trekt.   

7. Bevat sulfieten   

Verplichte vermelding vanaf 10mg/l.   

Het etiket in andere landen

In de rest van de wereld zien wijnetiketten er vaak heel verschillend uit. In Europa staat meestal de regio voorop. In de ‘Nieuwe Wereld’ (Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Australië…) wordt in de eerste plaats de cépage – het type druif dus – prominent vermeld. Op het etiket op de achterkant van de fles vind je gewoonlijk: de plaats waar de wijn is verbouwd, de geschiedenis van het wijndomein, tips voor bewaring en bij welk type voedsel je de wijn het beste schenkt (vlees, vis…). Ook producenten in al deze nieuwe wijnlanden zijn zich namelijk bewust van het belang om ook de gastronomische kant van hun producten te ontwikkelen.

Al onze artikels en wijntips

Bio wijnen

Bio wijnen

Hoe wijn bewaren? 0nze tips voor de wijnkelder én voor de wijnkast!

Hoe wijn bewaren? 0nze tips voor de wijnkelder én voor de wijnkast!

De verschillende types wijn

De verschillende types wijn

Hoe lees je het etiket van een wijnfles?

Hoe lees je het etiket van een wijnfles?

Cépage, het geheim van de smaak

Cépage, het geheim van de smaak

De wijnstreken van Frankrijk

De wijnstreken van Frankrijk

*Ons vakmanschap drink je met verstand.