Met of zonder wijnkelder

Hoe bewaar je je wijn correct?

Vochtigheidsgraad, temperatuur, duisternis, manier van stapelen en schenken... of je nu een wijnkelder hebt of niet, met deze tips bewaar je alle goede kwaliteiten van je wijn optimaal en schenk je hem in de beste omstandigheden.

iI heb een wijnkelder

 1. De ideale temperatuur is tussen 10°C en 14°C. De precieze bewaartemperatuur hangt af van de kleur, het type wijn, de regio, enz.
 2. De vochtigheidsgraad van de lucht moet rond de 75% liggen (is de lucht te droog, leg dan hier en daar een kei of steen op de vloer en bevochtig die af en toe).
 3. Bewaar de flessen liggend zodat de kurk vochtig blijft en niet krimpt.
 4. Flessen die geen dop van kurk hebben, kun je rechtop bewaren. 
 5. Noteer wat je in de wijnkelder hebt liggen, zo weet je altijd wat je in huis hebt en hoe ver elke fles al gerijpt is.
 6. Schik de wijn per herkomst en van de oudste naar de jongste flessen.

SHOP ONLINE

Afbeelding zonder naam

Al onze wijnen online

Onze schuimwijnen online

Onze schuimwijnen online

Ik heb geen wijnkelder

 1. Er bestaan wijnkasten of wijnkoelkasten speciaal ontworpen om wijn te bewaren, in verschillende groottes en vaak met verschillende temperaturen die je zelf kunt instellen. Zij kunnen dienst doen als wijnkelder.
 2. Als je ook niet beschikt over zo’n kast en je moet wijn een poosje bewaren in de keuken of elders in huis, leg hem dan zo ver mogelijk verwijderd van warmtebronnen.
 3. De flessen moeten ook worden bewaard uit het licht om te vermijden dat uv-stralen de wijn beschadigen.

5 tips om extra te genieten van je wijn

 1. Zet je flessen witte wijn, rosé of bruisende wijn pas een uur voor het schenken in de koelkast (de aroma’s komen beter tot hun recht als ze niet ‘opgesloten’ zitten in al te grote koude)
 2. Hoe groter de fles, hoe beter de wijn bewaart (een grotere fles is ideaal voor familiefeesten of een avond met veel vrienden).
 3. Bewaar een fles wijn met het etiket naar boven zodat het beter intact blijft en goed leesbaar is als je het nodig hebt.
 4. Koop je wijn in een houten kistje, laat de flessen daarin dan liggen, de wijn bewaart beter (openen doe je, voor de veiligheid, bij voorkeur aan een zijkant, met een schroevendraaier of het snijblad van een keukenmes).
 5. Oudere wijnen bevatten soms een bezinksel. Decanteer ze zorgvuldig en let erop dat het bezinksel in de fles achterblijft.

Al onze artikels en wijntips

Bio wijnen

Bio wijnen

Hoe wijn bewaren? 0nze tips voor de wijnkelder én voor de wijnkast!

Hoe wijn bewaren? 0nze tips voor de wijnkelder én voor de wijnkast!

De verschillende types wijn

De verschillende types wijn

Hoe lees je het etiket van een wijnfles?

Hoe lees je het etiket van een wijnfles?

Cépage, het geheim van de smaak

Cépage, het geheim van de smaak

De wijnstreken van Frankrijk

De wijnstreken van Frankrijk

*Ons vakmanschap drink je met verstand.