Lamsbout met wortelen en ui


Lamsbout met wortelen en ui
Bereiding
1
Laat de lamsbout op temperatuur komen. Idealiter haal je het een uur op voorhand uit de koelkast. Pel en snij de uien in grove stukken. Doe hetzelfde met de knoflook. Schil de jonge wortelen, maar laat wat loof zitten. Verwarm de oven voor op 160°C. Wrijf de lamsbout in met olijfolie en kruid met peper en zout. Maak een paar inkepingen in het vlees en stop er een paar teentjes knoflook en takjes rozemarijn in.
2
Neem een ovenschaal en leg de uien, de rest van de knoflook en de jonge wortelen erin. Leg de lamsbout erbovenop en verdeel de resterende takjes rozemarijn erover. Giet de witte wijn en de bouillon erbij. Zet de schaal in de oven en laat de lamsbout 2 tot 2,5 uur zachtjes garen (de kerntemperatuur moet 54°C zijn voor rosé en 63°C voor doorbakken vlees). Haal de lamsbout en de groenten uit de schaal en zet ze apart om warm te houden. Laat het vlees minstens 10 min rusten.
3
Giet het braadvocht in een pan en laat inkoken op een matig vuur tot je een geconcentreerde saus hebt. Meng de maïzena met wat water en voeg dit toe aan de saus. Roer 1 eetlepel boter door de saus voor een mooie glans. Snij het lamsvlees in plakjes en serveer met de wortelen en uien. Overgiet alles rijkelijk met de saus.