#foodacter: Lotte Krekels Onze missie: minder afval

Onze missie: minder afval

Carrefour engageert zich om het plastic van haar verpakkingen te verbannen

Elke dag gaat onze foodacter Lotte, Packaging Manager Own Brands bij Carrefour, samen met haar team op zoek naar oplossingen om de impact van verpakkingen op het milieu zo klein mogelijk te maken. De doelstelling? Al onze verpakkingen 100% recyclebaar maken tegen 2025.Lotte

Packaging Manager Own Brands bij Carrefour

100% recycleerbaar


“Er bestaat niet zoiets als één enkele verpakkingsoplossing voor alle voedingsmiddelen. We blijven ons constant afvragen: waar kunnen we zoveel mogelijk recyclebaar materiaal gebruiken en waar kunnen we het doen met minder verpakkingen?"

Wat betekent dat eigenlijk, 100% recycleerbaar?

“Dat betekent ten eerste dat de verpakking zo ontworpen is dat die kan gerecycleerd worden. Ten tweede dat de verpakking in de juiste vuilbak moet worden gegooid om te worden opgehaald. En dat de verpakking daarna machinaal kan uitgesorteerd worden door middel van dezelfde materialen, klaar voor recyclage. In deze cyclus is de keuze van het materiaal en het juist sorteren van groot belang. Wist je dat er op al de verpakkingen van Carrefour sorteertips worden gegeven?”, vertelt Lotte.Is er een verband tussen verpakkingen en minder voedselverspilling?

“Zeker, een verpakking zorgt op de eerste plaats voor het beschermen en bewaren van de producten en zorgt dus voor minder voedselverspilling. De milieu-impact van het geproduceerde product over de hele levenscyclus ligt hoger dan die van de verpakking zelf. Het is dus van essentieel belang om het product goed te beschermen”, legt Lotte uit.

Veranderingen die tellen

“Onze aardappelen zaten in een plastic zakje van 1 kg met handvat. Dat ruilden we in voor een papieren zak die van een bestaande inpakmachine kan komen. Een ware innovatie. Zo hebben we 30 ton plastic uitgespaard en mag de lege zak bij het oud papier worden gesorteerd! Verder ben ik ook heel trots op het feit dat onze goedkope kassazakjes van € 0,10 er sinds januari volledig tussenuit zijn, om onze klanten nog meer te motiveren te kiezen voor herbruikbare alternatieven.”

Carrefour zet zich in voor het milieu

Bij Carrefour gaan we voor 100% recycleerbare verpakkingen tegen 2025.

Tot nu toe hebben we al:


  • 96% van ons gamma eigen merken recycleerbaar gemaakt
  • Ongeveer 500 verpakkingsmaterialen geoptimaliseerd voor recyclage en minder plastic
  • De hoeveelheid plastic met 1.190 ton verlaagd
  • Alle verpakkingen van onze bioproducten 100% recycleerbaar gemaakt
Actie 14 : 100% recycleerbare verpakkingen

Actie 14 : 100% recycleerbare verpakkingen

4 TIPS VOOR MINDER AFVAL

1. Maak op voorhand een boodschappenlijstje

Door vooraf je menu’s samen te stellen zal je het nodige kopen zonder te overdrijven en op die manier verspilling vermijden.

2. Kies bewust voor artikels waarvan de verpakkingen recyclebaar zijn of minder plastic bevatten Kartonnen verpakkingen, laserprints, recyclebare materialen… de opties zijn talloos!

3. Restjes? Gebruik ze om andere gerechten te maken Quiche, soep, muffins, smoothies… laat je inspireren door onze ‘anti-verspilling’ recepten. Maak zelf een bouillon klaar met de restjes kip en groenten, of een quiche met de iets minder verse groenten. Is je fruit niet meer op en top? Mix het met wat fruitsap of melk en je hebt een smoothie boordevol vitaminen.

4. Maak zelf je schoonheids- en verzorgingsproducten Bij Carrefour vind je alle producten die je nodig hebt om huisgemaakte verzorgingsproducten te maken. Elk zelfgemaakt product betekent een plastic flacon minder om weg te gooien.

PSST! ONTDEK HIER AL ONZE SUGGESTIES OM JE AFVAL TE VERMINDEREN

Onze concrete acties om minder plastic te gebruiken

Onze concrete acties om minder plastic te gebruiken

Afbeelding zonder naam

Profiteer volop van onze concrete tips voor minder afval

Afbeelding zonder naam

Heb je al een herbruikbare tas van Carrefour?

Afbeelding zonder naam

Ga de strijd aan tegen verspilling en download de Too Good To Go-app

OOK JIJ BENT EEN FOODACTER!

Nog meer ideeën? Ontdek alle tips van onze foodacters en hun recepten om beter te eten. Wil jij net als Lotte ook tips en tricks delen? Stuur ons je ideeën op [email protected].

Maak kennis met de foodacters

Maak kennis met de foodacters