Evi en Céline: onze Foodacters geven je enkele zero waste tips!

Onze tips om elke dag minder afval te produceren

Heel wat mensen willen minder afval produceren. Door kleine dagelijkse ingrepen kan je op het einde van de week een groot verschil maken. Onze Foodacters Evi en CĂ©line geven je enkele tips om verspilling tegen te gaan.

Evi Van de Walle

Gemotiveerde sportvrouw en geëngageerde foodacter

“Ik vind stilaan mijn weg in de restjes-keuken. In sommige gerechten kan ik fruit en groenten kwijt die er niet meer zo fris uitzien, of restjes van een maaltijd die ik verwerk in weer iets anders: quiches, soep, hartige cakes, gratins, crumble, bolognesesaus... Ik ben ook een kei geworden in granola, kruimeldeeg en home made cookies. Koekjes- en taartdeeg kan je ook makkelijk invriezen.”

De zero waste tips van Evi

  • Stel een weekmenu op voor je boodschappen gaat doen! Vooraf nadenken over wat je gaat eten, is een handige en budgetvriendelijke reflex tegen verspilling: je wint tijd, je koopt minder, je gooit minder weg en met de restjes maak je heerlijke lunches.
  • Zo veel mogelijk in bulk kopen, is ook een echte zero waste reflex. Zo krijg je bovendien een beter beeld van de hoeveelheden die je meeneemt, waardoor je minder zal verspillen. En waarom je droge voedingsmiddelen niet bewaren in glazen bokalen? Zo recycleer je de bokalen en het ziet er nog mooi uit ook!a
  • Neem altijd zelf tassen mee wanneer je boodschappen gaat doen: zakjes in biokatoen voor granen en aardappelen, stoffen netjes voor fruit en groenten… het loont om voor elk product een specifieke tas te hebben! Je kan ook perfect doosjes meenemen voor kaas en charcuterie.
  • Plastic waterflessen leveren heel wat afval op. Waarom niet investeren in een filterkan? Er komt altijd water uit de kraan en je hoeft minder gewicht mee te sleuren wanneer je boodschappen doet.

CĂ©line

Georganiseerde mama en Foodacter

"Om minder te verspillen moeten we ons beter organiseren"

CĂ©line's tips in de keuken

  • Doe een batchcooking sessie op zondag. Tijdens de week hoef je alleen maar het eten op te warmen.
  • Bereid een weekmenu voor en maak een boodschappenlijstje op basis van promoties en wat er nog in de koelkast en kasten ligt. Pizza's, stoofschotels en soepen zijn ideaal om aan het eind van de week van je restjes te koken.
  • Als er aan het eind van de maaltijd restjes zijn, bewaar die dan voor je lunch de volgende dag of vries ze in om later op te eten.
  • Leer je kids van jongs af aan afval te sorteren en hun bord leeg te eten door uit te leggen waarom het belangrijk is om niet te veel eten verspillen.
  • Met sommige apps zoals Too Good To Go kun je pakketten met onverkochte producten kopen tegen een verminderde prijs.

Less waste, zelfs in de badkamer

Je kan kiezen voor een houten tanden- en haarborstel om minder plastic in huis te hebben. Douchegel en handzeep bestaan vaak in navulbare verpakkingen: ideaal! Ook multifunctionele producten en shampoo bars gebruiken, zorgt voor minder afval. Herbekijk grondig welke producten je in huis hebt en ga na wat je niet of niet genoeg gebruikt. Zo leer je nieuwe gewoontes aan. Waarschijnlijk kom je zo tot de conclusie dat je heel wat haarproducten kan missen!

4 PRODUCTEN OM ECOLOGISCHER SCHOON TE MAKEN

Witte azijn

Maakt alles schoon, of toch bijna! Witte azijn werkt het meest doeltreffend wanneer opgelost in warm water. Azijn ontsmet en verwijdert kalk en aanslag, waardoor je geen javel meer nodig hebt. Je vindt de geur niet zo aangenaam? Je kan er sinaasappel- en citroenschillen in laten weken voor een heerlijk parfum!

Zwarte zeep

De ontvettende werking van zwarte zeep is ideaal om doeltreffend schoon te maken. Perfect voor gebruik in verschillende zones van de keuken, maar ook voor vloeren en vaat. Een 100% natuurlijk en bio-afbreekbaar product.

Essentiële oliën

Enkele druppels werken zuiverend en helend en doen de meeste oppervlakken glanzen. Om de vloer schoon te maken, doet een tiental druppels zachte sinaasappelolie in lauw water wonderen.

Natriumbicarbonaat

De ster van de ecologische schoonmaak vormt een performant duo met azijn om toiletten schoon te maken. Om was te ontvlekken en de kleuren te beschermen, strooi je 2 tot 3 el bicarbonaat in de wastrommel. En het is algemeen een uitstekend multifunctioneel antivlekmiddel.