HET ZOUTGEHALTE IN ONZE PRODUCTEN VERLAGEN

Tussen 2017 en 2021 heeft Carrefour het zoutgehalte in de samenstelling van sommige van haar meest verkochte producten met 156 ton verlaagd. We blijven zoeken naar natuurlijke alternatieven om het zout te vervangen, zonder aan de smaak van onze producten te raken.


Waarom verlaagt Carrefour het zoutgehalte van haar producten?

We horen vaak dat te veel zout schadelijk is voor de gezondheid. Maar in werkelijkheid is het natrium, dat voor 40% aanwezig is in zout, dat kan leiden tot ernstige ziektes wanneer je het in te grote hoeveelheden inneemt. Een teveel aan zout kan namelijk de bloeddruk verhogen en hart- en vaatziekten veroorzaken. Vandaag de dag consumeert de Belg dagelijks gemiddeld 10 g zout. Dat is 5 g meer dan het aanbevolen maximum van de WHO. Carrefour besloot dus om het zoutgehalte in haar producten te verlagen. Zo kan jij je zoutconsumptie verlagen en zorg dragen voor je gezondheid.


Welke oplossing vond Carrefour?

Voor haar broden bijvoorbeeld, was het zoutgehalte verlagen en tegelijkertijd een heerlijke smaak behouden een echte uitdaging. Carrefour vond de oplossing in Posidoniazout. Dit zout wordt in vloeibare vorm gewonnen uit de zoutmijnen van Formentera in Spanje. Het komt tot stand door de combinatie van zeemineralen, die een 100% natuurlijk zout vormen. Het bevat slechts 8% natrium en heeft een uitzonderlijke zoute smaak. De ideale oplossing.


Wat betekent dat voor het brood?

Brood is de grootste vorm van zout in onze voeding omdat we er erg veel van consumeren. Daarom verlaagde Carrefour het zoutgehalte van bijna al haar broden met 25% zonder afbreuk te doen aan de smaak. Het resultaat: tijdens de smaaktesten gaven de consumenten aan dat ze het verschil niet eens proefden.


Hoe hebben we dat concreet gedaan?

In België wordt over het algemeen 17 g zout per kilogram bloem gebruikt om brood te maken. Bij Carrefour daalden we van 17 g naar 8,5 g zout, waaraan we 20 g Posidoniazout, bloem, gist en water toevoegden. Het resultaat? Een brood dat nog steeds even lekker is als anders met 25% minder zout.


En voor de andere producten?

We werken het hele jaar door aan de verbetering van onze producten door het zoutgehalte op te volgen, om je zo een betrouwbare en kwalitatieve voeding te kunnen bieden, zonder ooit aan de lekkere smaak te raken. En om onze producten te proeven, organiseren we elk jaar 3500 panels om onze recepten te valideren. Zo hebben we het zoutgehalte in onze gerookte spekreepjes met 25% kunnen verlagen en in onze quiche broccoli-gerookte zalm met 17%.

Meer weten?

Naar al onze acties

Actie 19

Actie 19

De blockchain ontwikkelen om een transparante herkomst van producten te verzekeren.

Actie 20

Actie 20

Strijden tegen voedselverspilling.

Actie 1

Actie 1

Het goedkoopste biomerk in België aanbieden.

Actie 2

Actie 2

100 omstreden additieven verbieden uit alle Carrefour-producten.