100 OMSTREDEN STOFFEN VERBIEDEN UIT ALLE CARREFOUR-PRODUCTEN
Door 120 omstreden stoffen te bannen uit de Carrefour-producten die gemaakt en verpakt worden door onze leveranciers, wil Carrefour iedereen toegang geven tot kwaliteitsvoeding, in alle vertrouwen.
Wat is er mis met deze omstreden stoffen?
Zoetstoffen, smaakversterkers, kleurstoffen, bewaarmiddelen ... deze additieven worden in kleine hoeveelheden aan levensmiddelen toegevoegd om hun smaak, textuur of houdbaarheid te verbeteren. Het zijn de befaamde E-nummers die je terugvindt in de ingrediëntenlijst van je producten. Er zijn er meer dan 320 goedgekeurd door de Europese overheid.
Als ze zijn toegestaan, waarom verbiedt Carrefour ze dan?
De al dan niet potentiële gezondheidsrisico's van sommige additieven leiden onder experten vaak tot lange discussies. Voor Carrefour is het eigenlijk heel simpel: als er discussie is, dan is er twijfel. En als er twijfel bestaat, passen we het voorzorgsprincipe toe: we verbieden het voor ons eigen merk.
Wat betekent dat concreet?
Tot de 120 door Carrefour verboden additieven behoren 15 kleurstoffen, 15 bewaarmiddelen, 9 antioxidanten, 6 smaakversterkers, 25 emulgatoren, geleer- en verdikkingsmiddelen en 46 andere additieven. Zo zal je binnenkort niet langer de felrode kersen in onze Carrefour vruchtenmacedoines. De synthetische kleurstof die nodig is om ze te kleuren, E127 oftewel erythrosine, hebben we immers verboden. Dat geldt ook voor mononatriumglutamaat, een additief dat de smaak versterkt van de bewerkte producten waaraan het wordt toegevoegd. In 2018 hadden we al titaandioxide of E171 gebannen, dat mogelijk als schadelijk wordt beschouwd. En dat nog voor het verbod door de Europese Commissie in 2022.
En gaan we dan in de toekomst alle additieven bannen?
Nee. Veel additieven zijn helemaal niet omstreden. Sommige zijn zelfs essentieel omdat ze het mogelijk maken om voedsel beter te bewaren. Om juist te kunnen oordelen over de eventuele terugtrekking van een additief, werken we samen met nationale en internationale specialisten en voedingsdeskundigen zodat we bij de minste twijfel meteen kunnen optreden.
Klik hier om de lijst van de gebannen stoffen te raadplegen.