ACTIEF STRIJDEN TEGEN PLASTIC

Carrefour verbindt zich ertoe om plastic producten voor eenmalig gebruik op lange termijn te bannen en alle milieuvriendelijkere alternatieven te promoten.


Wat is dat precies, de strijd tegen plastic?

Het eerste waar we natuurlijk aan denken zijn de kassazakken, maar er is zoveel meer. Rietjes, bekers, bestek... Alle plastic artikelen die slechts één keer gebruikt worden voor ze afval worden.


Welk probleem schuilt hierachter?

Plastic afval veroorzaakt milieuvervuiling, in het bijzonder vervuiling van de oceanen. Plastic microdeeltjes worden door vissen opgenomen en komen zo in de menselijke voedselketen terecht.


Zijn er alternatieven?

Gelukkig wel. Om de impact van plastic te beperken, moedigen we het gebruik van duurzame materialen aan. Vanaf januari 2019 is Carrefour de eerste distributeur die stopt met de verkoop van plastic artikelen voor eenmalig gebruik (servies, bestek, rietjes). We vervangen ze door milieuvriendelijkere alternatieven. En dat alleen al betekent 703 ton minder plastic per jaar. Sinds 1 maart 2019 is Carrefour België de eerste retailer om geen plastic wattenstaafjes meer aan te kopen.


En zero afval?

Wij geloven er sterk in! Daarom zijn we ook de eersten die toelaten dat klanten hun eigen dozen meebrengen naar de verstogen van onze hypermarkten zodat wij de door hen aangekochte producten erin kunnen verpakken. 


En dat zeggen jullie niet zomaar?

  • We hebben onze plastic zakjes van € 0,10 aan de kassa afgeschaft en vervangen door stevigere herbruikbare alternatieven.
  • We hebben herbruikbare zakken gemaakt in wasbaar biokatoen: mooi, creatief en ecologisch.
  • We hebben meubels geïnstalleerd voor de verkoop van producten in bulk, in heel wat van onze winkels.
  • In 2021 hebben we het ‘Missie Zero Waste’-platform gelanceerd om burgers op te roepen hun ideeën te delen rond recyclage en die in te voeren in onze winkels. 

0

afval-oplossing aangeboden aan de verstogen van onze hypermarkten

2019

eerste distributeur om plastic rietjes en serviesgoed uit de verkoop te nemen, in januari

2025

100% verpakkingen zonder plastic

Meer weten?

Naar al onze acties

Actie 10

Actie 10

De verkoop van bedreigde vissoorten verbieden en duurzame visvangst ondersteunen.

Actie 11

Actie 11

De verpakking van onze producten verminderen.

Actie 12

Actie 12

Een 100% biologisch voedingsgamma voor baby's voorstellen.

Actie 13

Actie 13

Strijden tegen antibiotica.