Hoe herken je fraude en oplichterij? | Carrefour

Hoe herken je fraude en oplichterij?

HOE HERKENT U FRAUDE EN OPLICHTERIJ?

Bepaalde vormen van fraude lijken zo geloofwaardig en professioneel dat het verschil nog moeilijk te maken is. Ontdek de verschillende vormen van frause dankzij de tips en raadgevingen van Carrefour. 

Twijfelachtige e-mail? In de prullenbak ermee!

E-mailfraude – eveneens « phising » genaamd bestaat uit een e-mail die u in postvak IN ontvangt en u gouden bergen belooft. U hoeft enkel op een link te klikken om:

  • een kortingsbon van Carrefour, een som geld of de prijs van een wedstrijd die u zou hebben gewonnen in ontvangst te nemen.
  • u in te schrijven op een onlinedienst en u wordt gevraagd het nummer van uw bankkaart in te voeren.
  • uw persoonsgegevens van uw online-account te actualiseren.
  • een administratieve fout op te lossen (deze stap zou zogenaamd in uw voordeel zijn)

In elk van deze gevallen wordt u gevraagd persoonsgegevens in te voeren zoals uw telefoonnummer, uw e-mailadres, het nummer van uw bonuskaart of bankkaart. Trap niet in deze val! De bedoeling van dit soort berichten is informatie te verzamelen om deze voor oneerlijke doeleinden te gebruiken zoals misbruik van uw identiteit (usurpatie).

Deze e-mails worden doorgaans door mensen met slechte bedoelingen verstuurd die de identiteit van grote merken zoals Carrefour usurperen om hun slachtoffers om de tuin te leiden. Hoe herkent u deze vorm van oplichterij? Carrefour zal u nooit vragen uw bankgegevens per e-mail te verzenden! Bovendien vermeldt het merk op zijn officiële website de legitieme wedstrijden waaraan het zijn steun verleent. Met het oog op verhoogde preventie gebruikt Carrefour een beveiligd kanaal dat u kunt herkennen aan https//… voor uw inschrijvingen op een van zijn wedstrijden. Dankzij dit systeem en door te klikken op het hangslotpictogram kunt u zich ervan vergewissen dat de wedstrijd of de promotie wel degelijk van Carrefour komt.

Laat u niet beetnemen en bekijk voorbeelden van frauduleuze e-mails met door Carrefour verzamelde informatie!

Verdachte Facebookberichten? Gewoon « niet leuk vinden »!

Valse Facebookpagina’s of vreemde advertenties, fraude is ook aanwezig op sociale netwerksites. Ten eerste is het idee verleidelijk omdat men u aanbiedt een tamelijk grote aankoopbon van Carrefour te winnen en dit enkel in ruil voor uw deelname, « Ik vind dit leuk » of een commentaar. Het deelnamebericht vermeldt een link die u naar een valse site leidt, waar u uw gegevens dient in te vullen op een formulier om zo uw inschrijving te beëindigen en uw geschenk in ontvangst te nemen. Nogmaals, wantrouw zulke berichten!

Oplichterij ontdekken is eenvoudig. Carrefour houdt zich aan de Belgische wet die elke wedstrijdorganisator verplicht een reglement op te stellen en dit toegankelijk te maken voor de deelnemers sinds de bekendmaking ervan op de officiële webpagina van het merk. Doorgaans hebben bedrieglijke wedstrijden op Facebook geen reglement! Als u bij een uitzonderlijk goed gemaakte bedrieglijke wedstrijd een reglement ziet, lees het dan. De fraudeur zal erin vermelden dat het een bedrieglijke promotie betreft die geen verband houdt met Carrefour om zich zo te beschermen tegen gerechtelijke stappen.

Bovendien plagieert de site waarnaar u wordt gestuurd op een brutale manier de naam van het merk zoals carrefour5.eu of carrefourvoucher.com bijvoorbeeld. Dit heeft niets te maken met de officiële site, wees op uw hoede!

Bekijk de door Carrefour verzamelde vormen van Facebookfraude om zo niet in de val te trappen!

Oplichterij via de telefoon? Verlies de draad niet!

Uw telefoon rinkelt en het betreft een klantendienst of een technische dienst die u gouden bergen belooft? Wees op uw hoede want het gaat vast om fraude.
Vaak doet de oplichter zich voor als een vertegenwoordiger van een groot merk zoals Carrefour. Hij meldt dat hij contact met u opneemt omwille van dezelfde redenen als in de bedrieglijke e-mails (wedstrijd, administratief probleem, inschrijving voor een nieuwe dienstverlening, enz.) en zal uw persoonsgegevens opvragen om er op uw kosten gebruik van te maken.

Laat geen vertrouwensband ontstaan en hang onmiddellijk weer op. Carrefour respecteert de privésfeer van zijn klanten en zal u nooit thuis opbellen om uw bankgegevens of andere persoonlijke informatie op te vragen, het betreft altijd een fraudeur.

Ondanks alle door Carrefour genomen voorzorgen om deze hinder te voorkomen, blijven er vele vormen van dergelijke fraude bestaan. Wij roepen daarom onze klanten op waakzaam te zijn.

Heeft u fraude ontdekt?

Indien u meent fraude ontdekt te hebben of zodra u aan de geloofwaardigheid van het aanbod dat u hebt ontvangen, twijfelt, maak dan een kopie van het scherm, print deze af en stuur de documenten naar Carrefour, zodat wij andere, potentiële slachtoffers kunnen waarschuwen.