Wat te doen bij fraude? | Carrefour

Wat te doen bij fraude?

WAT TE DOEN BIJ FRAUDE?

Hoe handelen bij fraude via e-mail?

Hebt u een verdachte e-mail in uw postvak IN ontvangen? Klik niet op de erin vermelde links, open de bijlagen niet en verstuur zeker geen persoonsgegevens.
Als u vermoedt geantwoord te hebben op een bedrieglijke e-mail en u uw persoonsgegevens hebt gecommuniceerd zoals bijv. uw wachtwoord, verander dan onmiddellijk uw toegang tot alle traditionele sites en sociale netwerken die u gebruikt. Bel naar uw bank en laat uw bankkaart blokkeren als u uw gegevens hebt doorgegeven aan derden.

Bepaalde e-mails sturen u naar een site waarop uw telefoonnummer wordt gevraagd. Vul dit formulier in geen geval in, u loopt het risico te worden ingeschreven op een systeem met betalende SMS’en. Hetzelfde geldt voor andere e-mails die u verzoeken een nummer te bellen, vaak een betaalnummer of een buitenlands nummer. Gelieve te onthouden dat Carrefour u nooit per e-mail zal vragen om zelf de klantendienst op te bellen.

Fraude op het net?

Gelieve een kopie van het scherm te maken en elke e-mail of communicatie te bewaren met betrekking tot aankoopbonnen die u eventueel zou hebben afgedrukt. Stuur vervolgens deze informatie naar Carrefour, zodat wij de informatie onder onze klanten kunnen verspreiden en het aantal slachtoffers van fraude kunnen verminderen.

Hoe handelen bij fraude via Facebook?

Is er een bericht over een verdachte wedstrijd verschenen op de startpagina van uw Facebookaccount? « Vind dit niet leuk » , deel het niet, schrijf geen enkele commentaar en klik niet op de site waarnaar u daarna zou worden gestuurd. Zelfs als het aanbod aanlokkelijk lijkt, dient u te controleren of deze wedstrijd wel degelijk is gepubliceerd op de officiële Facebookpagina van Carrefour. Als er niets is vermeld, hebt u te maken met fraude.
Meld dit bericht aan Facebook door te klikken op de tab rechts van het statusbericht.

Facebookpagina van Carrefour, echt of vals?

Om Facebookgebruikers om de tuin te leiden, deinzen de fraudeurs er niet voor terug om valse Facebookpagina’s van Carrefour aan te maken. Hoe kunt u deze van officiële pagina’s onderscheiden? Klik op de naam van de pagina die het bericht heeft gepost op uw startpagina en bekijk deze zorgvuldig. Valse pagina’s hebben zeer weinig “likes” en statusberichten in vergelijking met officiële pagina’s.

Hoe handelen bij telefoonfraude?

Wordt u gebeld door een vreemde persoon die zich voordoet als een vertegenwoordiger van Carrefour? Schrijf het telefoonnummer van uw correspondent op, breek het gesprek af en haak in. Geef daarna zo snel mogelijk het nummer door aan Carrefour dat zijn klanten kan waarschuwen voor deze nieuwe fraudepoging. Aarzel niet om hierover met familie, collega’s en vrienden te spreken evenals op sociale netwerksites. Op die manier vermijdt u dat de fraudeur nieuwe slachtoffers maakt!

Bijkomende preventieve maatregelen!

Verminder het risico op fraude door verdachte sites, telefoongesprekken, e-mails en Facebookberichten aan de overheid te melden. Dit kan op de officiële website: https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/