Wat is phishing en internetfraude? | Carrefour

Wat is phishing en internetfraude?

FRAUDE, OPLICHTERIJ, WAAROVER GAAT HET?

Hebt u ooit al eens een aanlokkelijk aanbod in uw postvak IN ontvangen of een ongelooflijk geschenk aangeboden gekregen in ruil voor uw telefoonnummer of het nummer van uw bankkaart? Wantrouwen is in dat geval op zijn plaats, wees waakzaam!

Of ze nu binnenkomen via e-mail, sociale netwerksites of de telefoon, deze verleidelijke berichten en voorstellen zijn haast nooit onschuldig.

Dankzij de preventietips van Carrefour kunt u de echte aanbiedingen van de bedrieglijke onderscheiden en komt u te weten hoe u oplichters aan de kaak kunt stellen. Samen beschermen wij ons tegen fraude!

Fraude, wat is dat?

Doorgaans wordt fraude als een poging tot misleiding gedefinieerd. Het kan gaan om vervalsingen of veinzerij. In het geval van Carrefour betreft het misbruik van identiteit: de oplichters nemen de identiteit van Carrefour aan om hun slachtoffers in de val te lokken en dit met bedrieglijke beloftes waarbij schitterende geschenken en grote winsten worden beloofd. Het doel van die individuen bestaat erin geld uit uw zakken te slaan of uw identiteit aan te nemen en in uw naam handelingen te stellen. Wees daarom voorzichtig!

Hoe bent u zeker dat het niet over Carrefour gaat?

Bij de minste twijfel mag u altijd contact opnemen met Carrefour en zijn Klantendienst en elke vraag stellen die u wenst, in het bijzonder om u ervan te vergewissen of het al dan niet om fraude gaat.

Wie zijn de fraudeurs?

Aan de telefoon kan een fraudeur vriendelijk en een vlotte prater zijn of agressief en overweldigend overkomen. In beide gevallen bestaat hun doel erin u te overtuigen. Hij heeft altijd een antwoord klaar en laat u geen moment twijfelen en zal aandringen onmiddellijk te beslissen. Eens het contact gelegd is, wordt het zeer moeilijk eronderuit te komen.

Wanneer het om e-mail of advertenties op sociale netwerksites gaat, doet de fraudeur zich voor als een groot merk zoals Carrefour en gebruikt hij het logo. Hoewel veel aanbiedingen vaak een slechte spelling vertonen, zijn er sommige die zeer professioneel lijken. Lees met aandacht het adres van de verzender dat, als de e-mail inderdaad van Carrefour komt, verplicht de domeinnaam van de site vermeldt. Als dit niet het geval is, antwoord dan niet. Lees eveneens met de nodige aandacht de ‘kleine lettertjes’ onder de promotie of e-mail. Fraudeurs vermelden hier vaak dat de promotie geen verband houdt met het merk, zodat Carrefour geen gerechtelijke stappen kan ondernemen.

Wat is een domeinnaam?

Op het internet is een domeinnaam gewoon het adres van een van de sites van een merk. In het geval van Carrefour, gaat het om.carrefour.be en carrefour.com. Bij bedrijven zijn de e-mailadressen gelinkt aan de site. Dit is de reden waarom de domeinnaam van de site de namen van providers vervangt. In het voorbeeld van Carrefour merkt u dat de domeinnamen.carrefour.be en carrefour.com bezitten. Een e-mail die werkelijk door Carrefour werd verstuurd draagt de naam domaine @carrefour.com en niet @yahoo.fr.
Een domeinnaam is uniek, een fraudeur kan zich deze niet toe-eigenen. Hij kan op zijn beurt wel een naam of een domeinnaam gebruiken die erg lijkt op die van Carrefour zoals carrefour02@yahoo.fr of klantendienst@carrefour256.com. Wees alert!

Ontdek welke de diverse vormen van fraude zijn en hoe u in andere gevallen van fraude i.v.m. Carrefour dient te handelen!