Snij de harde kern uit het witloof en smoor de kropjes in een pan met deksel met een beetje boter en een scheutje water. Laat ze uitlekken zodra ze gaar zijn en laat afkoelen. Hak de peterselie fijn.
Maak de kaassaus: laat de boter smelten. Voeg de bloem toe en klop gedurende 2 min krachtig. Voeg geleidelijk en al roerend de melk toe tot een gebonden saus ontstaat. Kruid ze met peper, zout en nootmuskaat en laat al roerend nog 1 min koken. Voeg de helft van de kaas toe en roer tot die weggesmolten is.
Verwarm de oven voor op 220°C. Rol elk kropje witloof in een snede gekookte ham. Leg ze naast elkaar in een ovenschaal en giet er de kaassaus over. Bestrooi met de rest van de kaas en zet 15 min in de oven. Schil intussen de aardappelen en kook ze ongeveer 20 min in gezouten water. Giet ze af, bestrooi ze met de gehakte peterselie en serveer bij de witloofgratin.
Componenten
Voedingswaarde voor 100 g
Energie
104 kcal
Vetten
5.8 g
Fats acid satured
3.9 g
koolhydraten
5.6 g
waarvan suikers
2.2 g
vezels
1.1 g
Eiwitten
6.7 g
Klik op de ingrediënten van het recept voor meer informatie over allergenen.