Los de saffraan op in een beetje lauw water. Verhit op een laag vuur 3 el olijfolie in een kookpan en fruit de uien, 3 teentjes (geperste) knoflook en de prei. Voeg de sneden venkel en de stukken tomaat toe, giet er de saffraan bij en roer er de tomatenpuree onder. Laat op een matig vuur een paar minuten sudderen en schep regelmatig om.
Bestrooi de groenten met de bloem en schep om. Giet er de pastis bij en flambeer op een hoog vuur. Voeg de visfumet, de tijm en de laurier toe. Zet het vuur laag, zet het deksel op de pan en laat ongeveer 45 min sudderen. Zeef de soep door een puntzeef en breng op smaak met zout en peper.
Snij de visfilets in stukken van 4 à 5 cm. Pel de langoustines. Leg de vis, langoustines, mosselen en schelpen in de soep en pocheer kort op een hoog vuur. Haal de tijm en de laurier uit de soep en zet het vuur uit. Rooster het stokbrood in sneetjes goudbruin en wrijf erover met het resterende teentje knoflook. Serveer samen met de rouille bij de bouillabaisse.
Vermijd vette vis met een uitgesproken smaak (makreel, sardines, ...). Die overschaduwt de smaak van fijnere vis volledig.
Voor de rouille: Pel en pers de knoflook. Meng de eidooiers met de knoflook en voeg geleidelijk en onder voortdurend roeren de helft van de olie toe. Voeg het lauw water en de azijn toe. Roer er dan geleidelijk de rest van de olie door en klop tot een soort mayonaise ontstaat. Breng op smaak met zout, peper en citroensap.
Roer er tot slot de tomatenpuree en de saffraan door en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Componenten
Voedingswaarde voor 100 g
Energie
644 kcal
Vetten
14 g
koolhydraten
77 g
waarvan suikers
12 g
vezels
6.5 g
Eiwitten
45 g
Klik op de ingrediënten van het recept voor meer informatie over allergenen.
Ingrediënten voor:
2Personen
Dopje saffraan0.5
Uien, fijngehakt1
Teentjes knoflook, gepeld2
Preiwit, fijngesneden0.5
Olijfolie
Venkelknol, in dunne sneden0.5
Tomaten, in stukken2
Geconcentreerde tomatenpuree40
g
Bloem0.5
el
Pastis0.5
el
Visfumet1
l
Takjes tijm1.5
Verse laurierbladeren1
Visfilet, vb. kabeljauw, roodbaars, lotte, ...250
g
Langoustines4
Mosselen, schelpjes, ...150
g
Stokbrood0.5
Zout
Peper
Voor de rouille
Teentjes knoflook1
Eidooiers1.5
Olijfolie extra vierge150
ml
Lauw water0.5
el
Azijn0.5
el
Citroen (sap)0.5
Geconcentreerde tomatenpuree0.5
el
Dopje saffraan0.25
Zout
Cayennepeper
Ingrediënten voor:
2Personen
Dopje saffraan0.5
Uien, fijngehakt1
Teentjes knoflook, gepeld2
Preiwit, fijngesneden0.5
Olijfolie
Venkelknol, in dunne sneden0.5
Tomaten, in stukken2
Geconcentreerde tomatenpuree40
g
Bloem0.5
el
Pastis0.5
el
Visfumet1
l
Takjes tijm1.5
Verse laurierbladeren1
Visfilet, vb. kabeljauw, roodbaars, lotte, ...250
g