Zet een avond van tevoren de kikkererwten te week in drie keer hun volume water. Giet ze de volgende dag af: normaal zijn ze in omvang verdubbeld. Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe alle ingrediënten voor de falafels in de kom van de blender en mix ze tot een gladde, homogene massa. Voeg gerust 2 à 3 el water toe indien.
Schep het mengsel in een kom. Rol met de handen balletjes van telkens 1 el van het mengsel en leg ze op de bakplaat. Besprenkel de falafels met olijfolie en bak ze 15 min in de oven. Draai ze dan om en bak ze nog eens 10 min.
Maak intussen de saus. Meng in de blender de yoghurt met het vruchtvlees van de avocado, de knoflook, het citroensap, de olijfolie en de bieslook. Kruid met zout en peper en mix tot een romige saus. Zet ze in de koelkast. Serveer de falafels goed warm met de gekoelde avocadosaus.
Liefst droge kikkererwtenVoor falafels is het raadzaam te werken met gedroogde kikkererwten. De varianten in blik of bokaal zijn al gaar en dus malser, waardoor het moeilijker is er balletjes van te rollen. De gedroogde kikkererwten moet je niet koken, maar je hebt wel geduld nodig: door ze een nacht te laten weken in water worden ze net mals genoeg.
Componenten
Voedingswaarde voor 100 g
Vetten
98.4 g
koolhydraten
57 g
waarvan suikers
27 g
vezels
36 g
Eiwitten
54 g
Klik op de ingrediënten van het recept voor meer informatie over allergenen.