Maak eerst het deeg. Los de gist op in het lauw water. Giet de bloem in een grote mengkom en maak een kuiltje in het midden. Strooi er het zout in en giet de olijfolie en het gistmengsel in het kuiltje. Meng en kneed tot een homogene deegbal (voeg indien nodig meer lauw water toe). Leg de deegbal in een met olie ingesmeerde kom en dek af met een vochtige handdoek of met plasticfolie. Laat 50 min rusten.
Maak intussen de vulling. Verhit 2 el olijfolie in een braadpan. Leg er de ansjovis en de teentjes knoflook in hun geheel in en laat op een laag vuur sudderen tot de ansjovisfilets volledig weggesmolten zijn in de olie. Verwijder de teentjes knoflook. Was de andijvie zorgvuldig, maak de bladeren los en hak ze grof. Voeg de andijvie toe en laat een paar minuten meesudderen. Schep er dan de olijven, de krenten en de pijnboompitten door. Breng indien nodig verder op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel het deeg in twee gelijke delen, leg ze allebei op het met bloem bestoven werkvlak en rol ze uit tot twee platte schijven met 25 à 30 cm diameter. Bekleed een ronde taartvorm (22 à 25 cm) met een van de deegschijven en prik hier en daar in met een vork. Knijp het andijviemengsel goed uit om zoveel mogelijk vocht te verwijderen en verdeel het dan over de deegbodem. Bedek met de tweede schijf deeg, vouw de deegranden naar binnen en las de twee deegschijven goed aan elkaar door ze met behulp van een vork samen te duwen. Borstel er met een penseel eidooier over. Bak 35 min in de oven, tot het deeg goudbruin en krokant gebakken is.
Componenten
Voedingswaarde voor 100 g
Vetten
14 g
koolhydraten
45 g
waarvan suikers
4.1 g
vezels
4.5 g
Eiwitten
11 g
Klik op de ingrediënten van het recept voor meer informatie over allergenen.