-
Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit en bekleed er een ronde taartvorm van 20 cm mee. Prik het deeg hier en daar in met een vork. Kook de aardappelen in hun schil beetgaar en snij ze in 2 à 3 stukken. Was de prei zorgvuldig en snij in dunne rondjes. Fruit kort in een beetje boter en voeg een paar takjes tijm toe.
-
Verdeel de prei over de taartbodem en leg er de sneetjes gerookte forel op. Verdeel daarover de stukken aardappel en de kerstomaten. Hak de dille fijn en strooi over de taart. Klop de eieren los met de room, kruid met zout en peper en giet uit over de taart.
-
Verkruimel de gorgonzola over de taart en rasp er wat citroenzeste over voor een frisse kick. Bak 45 min in de oven en decoreer voor het opdienen met schijfjes citroen en plukjes dille.
Top tip
Om te vermijden dat de taart zompig wordt, bak je het deeg eerst blind. Zo behoud je de knapperige textuur van het deeg. Verwarm je oven voor op 170°, bekleed de taartvorm met deeg en prik de bodem in, beleg met een vel bakpapier en giet daarop droge bonen (of bakparels). Bak een vijftiental minuten voor je de taart belegt en alles terug in de oven zet. Laat je taart altijd afkoelen op een rooster. In de vorm zou die zacht worden.