Snipper de knoflook en de helft van de sjalot heel fijn. Mix in de blender de rest van de sjalot met de mosterd en de azijn tot een gladde massa. Giet er geleidelijk de olijfolie bij terwijl je blijft mixen tot een dikke vinaigrette. Kruid met zout en peper.
Fruit de gesnipperde sjalot en knoflook kort in de olijfolie. Voeg de couscous toe en laat 2 min meebakken. Giet er water bij, zodat de couscous onder water staat. Laat 5 min koken en schep regelmatig om. Laat indien nodig uitlekken, schep de couscous in een grote mengkom en laat afkoelen. Snij 2/3 van de bieten in grove stukken en prak ze met een vork tot puree. Meng door de couscous en de vinaigrette.
Snij de resterende biet en de Chioggia in heel dunne plakjes. Verwarm in een pannetje het water, de ciderazijn en de gembersiroop of honing. Kruid met zout, peper en het chilipoeder. Giet dit sausje over de plakjes biet. Kook de asperges beetgaar en snij ze dan in de lengte in tweeën. Schik met behulp van een serveerring de couscous met biet op de borden en werk af met de uitgelekte plakjes biet en de asperges.
Je kunt het kookwater van de couscous kruiden met een snuifje zout of een groentebouillonblokje (voor 4 mensen), voor extra smaak. Erg lekker met feta en geroosterde pompoenpitten.
Klik op de ingrediënten van het recept voor meer informatie over allergenen.