Lamsbout met kruiden, specerijen, muntsaus en labné | Carrefour
Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Lamsbout met kruiden, specerijen, muntsaus en labné

Voorbereiding 15 min.
Kook 240 min.
Moelijkheid Makkelijk
Voorbereiding 15 min.
Kook 240 min.
Moelijkheid Makkelijk

En als we nu eens een dag vooraf starten met de voorbereidingen, om de dag zelf maximaal van de gezelligheid te kunnen genieten?
Dit recept bestaat uit twee grote stappen. 
In de eerste stap vertellen we je welke voorbereidingen je één dag op voorhand al kan doen, daarna volgt wat je de dag zelf nog moet afwerken. 
Makkelijk toch? En bovendien weten we al lang: gestoofde of gegratineerde gerechten worden gewoon nog lekkerder wanneer ze opnieuw worden opgewarmd.

  1. Een dag van tevoren

    Verwarm de oven voor op 150°C. Meng in een schaaltje 2 el olijfolie met 3 teentjes gepelde en geperste knoflook, de komijn, de munt, wat tijm- en rozemarijnblaadjes, zout en peper. Besprenkel de lamsbout gul met dit mengsel en masseer het in het vlees. Leg de lamsbout dan in een ovenschaal op een bedje van de rest van de tijm en rozemarijn, de uien en de 5 resterende teentjes knoflook (geperst). Besprenkel met een scheutje olijfolie en zet 15 min in de oven, om het vlees rondom dicht te schroeien.

  2. Laat de lamsbout ongeveer 3 uur verder garen in de oven onder deksel; bedruip geregeld met het bakvocht en draai het vlees regelmatig om, zodat het gelijkmatig bakt.

  3. Haal de bout uit de oven zodra hij de juiste binnentemperatuur bereikt heeft. Verpak hem in aluminiumfolie en daarna in een schone handdoek, zodat de sappen zich kunnen herverdelen. Laat de bout afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan in de koelkast.

  4. De dag zelf

    Verwarm de oven voor op hoogstens 70°C en warm daarin de lamsbout ongeveer 30 min op. Laat indien nodig nog wat langer in de oven, maar let erop dat het vlees niet uitdroogt.

  5. Dop intussen de erwten en blancheer ze 8 à 10 min in een ruime pan licht gezouten water. Giet ze af en doe ze meteen in een schaal ijswater. Zet ze opzij. Laat 30 g boter smelten in een kookpan en fruit de radijzen tot ze beetgaar zijn. Kruid ze met zout en peper.

  6. Dien de opgewarmde lamsbout op omringd door erwten en radijzen. Strooi er gesnipperde munt over en serveer met de muntsaus en labné.

    Muntsaus Verhit 180 ml witte wijnazijn met 175 g bruine suiker. Breng aan de kook en zet meteen van het vuur. Voeg 2 gevulde kopjes fijngehakte muntblaadjes toe en laat afkoelen.
Labné Meng 500 g Griekse yoghurt met 1 tl zout. Bekleed een vergiet met kaasdoek, giet er de yoghurt in en knoop de hoeken van de kaasdoek strak samen. Zet het vergiet boven een mengkom en laat 12 à 24 u uitlekken. Breng de labné vervolgens op smaak met olijfolie en verse kruiden of specerijen naar keuze.
Denk eraan de rauwe lamsbout minstens 1 uur uit de koelkast te halen voor je hem in de oven zet. Zo stijgt de temperatuur overal gelijkmatig en krijg je een homogene garing.
De gaartijd van de lamsbout is afhankelijk van je persoonlijke smaak. Voor een rosé bout, reken je ongeveer 10 tot 15 min in de oven per pond vlees, 15 tot 20 min voor een à point gebakken lamsbout. Om bij alle gasten in de smaak te vallen, raadt men algemeen 30 min gaartijd per kilo lamsbout aan.
Componenten Voedingswaarde voor 100 g
Vetten 27 g
koolhydraten 9.0 g
waarvan suikers 3.4 g
vezels 4.1 g
Eiwitten 28 g

Klik op de ingrediënten van het recept voor meer informatie over allergenen.

  • Ingrediënten voor:
  • 8Personen
  • Lamsbout (met bot) van ongeveer 2 kg 0.25
  • Teentjes knoflook 2
  • Komijnpoeder 0.5 el
  • Takjes munt, blaadjes afgeplukt en fijngehakt 1.75
  • Bosje rozemarijn, blaadjes afgeplukt 0.25
  • Bosje tijm, blaadjes afgeplukt 0.25
  • Uien, grof gehakt 0.5
  • Verse erwten in de dop 37.5 g
  • Radijzen 0.5 bosje
  • Olijfolie
  • Boter
  • Zout
  • Peper
  • Ingrediënten voor:
  • 8Personen
  • Lamsbout (met bot) van ongeveer 2 kg 0.25
  • Teentjes knoflook 2
  • Komijnpoeder 0.5 el
  • Takjes munt, blaadjes afgeplukt en fijngehakt 1.75
  • Bosje rozemarijn, blaadjes afgeplukt 0.25
  • Bosje tijm, blaadjes afgeplukt 0.25
  • Uien, grof gehakt 0.5
  • Verse erwten in de dop 37.5 g
  • Radijzen 0.5 bosje
  • Olijfolie
  • Boter
  • Zout
  • Peper