Verdeel de bloemkool in roosjes en hou er enkele opzij voor de afwerking. Hak het teentje knoflook en 1 sjalot fijn en stoof ze glazig in een steelpan met wat olijfolie. Voeg de bloemkoolroosjes toe. Giet er geleidelijk de amandelmelk en het water bij. Zet het vuur wat zachter en het deksel op de pan. Laat 12 tot 15 min garen. Voeg indien nodig een beetje water toe. Mix de soep fijn met de staafmixer en voeg de room toe. Breng op smaak met peper en zout.
Hak de overige bloemkoolroosjes en de platte peterselie fijn in de blender tot ze de consistentie van couscous hebben. Breng op smaak met de zeste van een citroen en een snuifje zout. Snij de sjalot in de lengte doormidden en bak hem op zijn snijvlak goudbruin in olie, op een laag vuur. Maak de rokken van de sjalot los en laat ze afkoelen in de appelazijn.
Verdeel de soep over de kommen en werk af met de sjalot en de couscous van bloemkool. Kruid af met een stevige draai aan de pepermolen en enkele druppels olijfolie.
Vegan versieJe kan deze vélouté ook volledig vegan klaarmaken: vervang de room door plantaardige room, fijn gemixte zijdezachte tofu of amandel- of cashewpuree.
Klik op de ingrediënten van het recept voor meer informatie over allergenen.