Aardappelgratin met spruiten en spekjes | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Aardappelgratin met spruiten en spekjes

Voorbereiding 15 min.
Kook 60 min.
Moelijkheid Makkelijk
Voorbereiding 15 min.
Kook 60 min.
Moelijkheid Makkelijk
  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardappelen en snij ze in heel dunne schijfjes. Breng in een kookpan de melk en de room aan de kook met de knoflook, 1 snuifje nootmuskaat, zout en peper. Haal er de knoflook uit. Leg de aardappelschijfjes in concentrische laagjes in een beboterde gratineerschaal. Giet er na elk laagje aardappel een beetje van het melkmengsel over en maak verder laagjes tot de aardappelschijfjes opgebruikt zijn. Giet er de rest van het melkmengsel zo over dat alle aardappelen bedekt zijn.

  2. Verdeel klontjes boter over de schaal en dek ze af met bakpapier. Bak 45 min in de oven. Maak intussen de spruiten schoon en blancheer ze kort. Giet ze af en kruid ze met zout, peper en het gerookt paprikapoeder. Snij elk spruitje in twee.n.

  3. Haal de gratin uit de oven en bestrooi met de geraspte gruyère. Verdeel er de halve spruitjes, de spekblokjes, de laurier en de tijm over. Zet nog 15 min in de oven (zonder bakpapier) tot de kaas en de spekjes goudbruin kleuren.

Goed bereiden Snij de stronkjes wat korter en verwijder beschadigde of verwelkte blaadjes. Was ze in water met een scheutje azijn, spoel ze grondig na, laat ze uitlekken en ze zijn klaar voor bereiding! Om ze homogeen én sneller gaar te koken, snij je het stronkje onderaan kruiselings in.

Componenten Voedingswaarde voor 100 g
Vetten 23 g
koolhydraten 16.6 g
waarvan suikers 4.6 g
vezels 3.3 g
Eiwitten 11 g

Klik op de ingrediënten van het recept voor meer informatie over allergenen.

  • Ingrediënten voor:
  • 4Personen
  • Gekookte aardappelen 0.5 kg
  • Melk 200 ml
  • Room 200 g
  • Teentjes knoflook, gepeld en geperst 1
  • Snuifje nootmuskaat 0.5
  • Boter
  • Spruiten 150 g
  • Geraspte gruyère 50 g
  • Gerookte spekblokjes 150 g
  • Laurierblad 0.5
  • Tijmblaadjes 0.5 el
  • Snuifje gerookt paprikapoeder 0.5 el
  • Zout
  • Peper
  • Ingrediënten voor:
  • 4Personen
  • Gekookte aardappelen 0.5 kg
  • Melk 200 ml
  • Room 200 g
  • Teentjes knoflook, gepeld en geperst 1
  • Snuifje nootmuskaat 0.5
  • Boter
  • Spruiten 150 g
  • Geraspte gruyère 50 g
  • Gerookte spekblokjes 150 g
  • Laurierblad 0.5
  • Tijmblaadjes 0.5 el
  • Snuifje gerookt paprikapoeder 0.5 el
  • Zout
  • Peper