Verwarm de oven voor op 180°C. Snij de abrikozen in stukken en verdeel ze over een ovenschaal. Bestrooi ze met bruine suiker en bak ze 30 à 40 min in de oven. Laat volledig afkoelen.
Maak intussen het deeg: warm de melk op tot lauw en los er de gist in op. Klop in een kommetje het ei los met het vanille-extract. Zeef de bloem en meng ze met het zout en de suiker. Voeg de boter in vlokjes toe en meng alles met je vingers tot een kruimelig deeg. Giet er de melk met de gist, en vervolgens het ei bij. Meng en kneed 10 min tot een homogeen deeg. Leg het in een met olie ingevette kom, dek af met plasticfolie en laat in de koelkast minstens 24 u rusten.
Maak de vulling. Hak de amandelen grof. Meng de boter met de bruine suiker, de kaneel en het amandelpoeder. Zet opzij. Beboter een rechthoekige bakvorm. Haal het deeg uit de koelkast. Bestuif het werkvlak met wat bloem en rol het deeg uit tot een dunne rechthoek (ongeveer 30 x 40 cm). Leg een lange kant naar je toe. Besmeer het deeg met de vulling, maar laat aan de lange kant het dichtst bij jou een rand van 2 cm vrij. Bestrooi de vulling met de gehakte amandelen en verdeel er de stukken abrikoos over.
Rol het deeg in de lengte op tot een lange worst en snij die in de lengte in tweeën. Leg de twee helften met de vulling naar boven naast elkaar en plak de uiteinden aan elkaar vast. Draai nu alles op tot een soort vlecht. Leg de babka in de bakvorm, dek af met een schone, licht vochtige handdoek en laat bij kamertemperatuur 1 u 30 tot 2 u rusten. Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de babka 30 à 40 min, haal uit de oven en laat een beetje afkoelen. Haal dan uit de vorm en leg op een rooster.
Componenten
Voedingswaarde voor 100 g
Energie
275 kcal
Vetten
14 g
koolhydraten
28 g
waarvan suikers
15 g
vezels
2,9 g
Eiwitten
5,2 g
Klik op de ingrediënten van het recept voor meer informatie over allergenen.