Stamppot met spruitjes en Luikse balletjes

Stamppot met spruitjes en Luikse balletjes
Voorbereiding 10 min.
Kook 30 min.
Rusttijd 0 min.
Moeilijkheid Makkelijk

Ingrediënten voor:

personen
MAX
Grote, bloemige aardappelen
4
Spruitjes
150 g
Boerenkool
0.25
Gezouten boter
25 g
Snuifje nootmuskaat
0.5
Melk
25 ml
Zout en peper

Voor de luikse balletjes

Schaaltje(s) verse gehaktballen
1
Boter
0.5 el
Sjalot, fijngesnipperd
0.5
Zilveruitjes, gepeld
6
Olijfolie
0.5 el
Frambozenazijn
1 el
Luikse siroop
1.5 el
Abdijbier
165 ml
Kalfsfond
95 ml
Laurierblad
0.5

Stamppot met spruitjes en Luikse balletjes

Bereiding

1

Bak de balletjes in de boter. Fruit in een andere pan de sjalot en de zilveruitjes in hete olijfolie. Voeg de azijn toe en laat even verdampen. Doe er dan de Luikse siroop, het bier en de kalfsfond bij . Breng aan de kook en voeg dan de balletjes en het laurierblad toe. Zet het vuur laag en laat afgedekt 20 min sudderen, tot de saus indikt.

2

Kook intussen de aardappelen gaar in lichtgezouten water.Blancheer de spruitjes en de boerenkool in lichtgezouten water en laat ze meteen schrikken in koud water. Stoof ze in een beetje boter en kruid met zout, peper en nootmuskaat.

3

Giet de aardappelen af en stamp ze met de geblancheerde groenten, de rest van de boter en de melk tot een stamppot. Kruid indien nodig nog wat bij en dien op met de Luikse balletjes en de biersaus.