Een waaier aan wintergroenten | Carrefour
Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Wintergroenten, de sterren van comfort food

De verse oogst van dit koude seizoen toont zich van zijn meest gulle kant. Er zijn volop groenten van eigen bodem, waar je smakelijke gerechten mee bereidt die ook nog boordevol vitamines zitten. Perfect om het guurste weer te trotseren.

Prei op traditionele wijze

"De asperge van de armen"

Deze neef van ui en knoflook siert al de betere tafels sinds de Oudheid. Prei bevat weinig calorieën, is erg vezelrijk en bevat veel antioxidanten. Hij komt uit de volle grond, er kan bij aankoop dan ook nog wat aarde aanzitten. Goed schoonmaken is dus de boodschap. Snij prei altijd in de lengte in tweeën en duw bij het spoelen de bladeren wat uit elkaar. Eerst snipperen en dan wassen in een groot vergiet kan natuurlijk ook.

Wist je dit?

Een vichyssoise smaakt heerlijk warm, maar wordt traditioneel koud geserveerd. De klassieke versie is een recept op basis van prei en aardappelen, op smaak gebracht met room en versierd met bieslook.

De gezonde +

Prei heeft gigantisch veel gezonde eigenschappen. Hij is vezelrijk, bevat veel vitamine C, kalium en antioxidanten, weinig calorieën én is vochtafdrijvend.

Groene kool, een veelzijdige groente

Winterfavoriet

Dit is dé wintergroente bij uitstek, met de allerfijnste variant van die typische koolsmaak. Je krijgt spontaan zin om stoofpotjes te maken! Maar groene kool heeft nog veel meer pluspunten. Ze past perfect bij alle eerlijke, uitgesproken en zelfs scherpe smaken. Vandaar dat ze net zo lekker is bij gevogelte zoals parelhoen of fazant, als bij vis, bijvoorbeeld zalm. Je kunt ze combineren met appelen, kastanjes of walnoten, met wortelen, selderij, aardappelen, ...

Schorseneren, het vergeten goud

Ondanks de zachte smaak en textuur van schorseneren, is het een weinig gekende groente. Schorseneren smaken nochtans heerlijk in soep en stoofpotjes en smelten zalig weg in gesmolten kaas. Gegratineerde schorseneren in bechamelsaus is een perfect bijgerecht bij wit vlees en vis en passen goed samen met aardappelen en prei. Je kan schorseneren ook koud serveren, besprenkeld met een scheutje olijfolie en bestrooid met peterselie, fleur de sel en peper. In een geraffineerde versie combineer je schorseneren met truffel, om te serveren bij sint-jakobsnoten: hemels lekker!

Makkelijk schillen

Bij het schillen van schorseneren komt een plakkerige melkwitte vloeistof vrij die soms ook vlekken maakt. Wees dus voorbereid! Wapen je met een schaal water met citroensap plus een halve citroen, en met een dunschiller of mesje. Was de schorseneren, schil ze en boen ze meteen met het snijvlak van de halve citroen. Dompel ze dan in het water om oxidatie te voorkomen.

De wonderlijke wortel

3 redenen om ze te kronen tot je BFF (best friend forever)

  1. Ze zorgen voor een stralende teint. Geen andere groente heeft zo'n hoge concentratie aan betacaroteen, een krachtige antioxidant die helpt tegen huidveroudering.

  2. Ze zijn zacht voor de darmen. Wortelen bevatten veel pectine en zijn bij de eerste groenten die baby's mogen eten. Dat komt omdat ze erg goed worden verdragen door het nog fragiele darmstelsel van de kleintjes.

  3. Ze beschermen de ogen. Dat kostbare betacaroteen wordt omgezet in vitamine A (essentieel voor een goed nachtzicht), en luteïne en zeaxanthine, die een gericht antioxiderende werking hebben op het netvlies. 

 

Wist je dit?

De wortel is een tweejarige plant die vooral wordt geteeld voor de vlezige wortel met oranje kleur. De wortel is een van de meest gekende en geconsumeerde groenten en is onmisbaar in bepaalde unieke en traditionele gerechten: hutspot, de Franse stoofschotel ‘bœuf-carotte’, blanquette van kalfsvlees met wortel, maar ook stoofpotjes, ragouts, fumets, stoverij, … Heerlijke gerechten om tijdens de winter van te smullen.

Beestig lekkere bieten

Leg deze rustieke groente in je winkelkar zodra die in de rekken ligt. Bieten zijn niet alleen rijk aan vitamines, mineralen en oligo-elementen, maar verwennen je zowel rauw als gekookt met hun zachte smaak en geven je energie, dankzij hun hoge suikergehalte. Een must in de winter! Durf rode bieten te verwerken in een mooie, kleurrijke velouté met een scheutje citroen, in samengestelde salades, in een puree bij wild, in een frisse en lekkere terrine, in knalrode chips of zelfs in een dessert.

Rauw of al gekookt?

Kan allebei, maar kies in elk geval voor kleine bieten. Hoe groter, hoe vezeliger ze zijn.

  • Rauw: kies stevige exemplaren met een nog relatief droge schil. Als je het loof verwijdert, kun je de bieten 3 à 4 dagen bewaren in de groentebak van de koelkast, in een afgesloten doos.

  • Gekookt: de schil moet glad zijn, zonder zwarte vlekken of kloofjes. Heb je ze gekocht in vacuümverpakking? Verwerk ze binnen de 5 dagen na opening van het pak. In sneetjes kun je ze ook invriezen, ze zijn dan nog een paar maanden houdbaar.    

Shop online bij Carrefour

Onze recepten voor een hartverwarmende winter