Lokale producenten van Carrefour | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Lokale producenten van Carrefour

Carrefour engageert zich voor lokale producten die 100% Belgisch en authentiek zijn

 

Sinds 2012 steunt Carrefour lokale producenten via haar actieprogramma Act For Food. Aanvankelijk werd er samengewerkt met een tiental producenten, maar vandaag zijn er al meer dan 700 en we zijn constant op zoek naar nieuwe partnerships. Naargelang de regio en het seizoen kan je in onze winkels ongeveer 10.000 lokale producten terugvinden. Wat zit er achter dat succes? Samenwerkingen die gebaseerd zijn op het respect van een ethisch charter.

Een essentieel charter

De kleine, lokale producenten hebben moeite om toegang te vinden tot de rayons van de grootdistributie. Aangezien ze op het ritme van de seizoenen werken en niet altijd een aangepaste structuur hebben om in grote hoeveelheden te produceren, is het voor hen moeilijk om te werken voor de grote winkelketens. Daarom hebben we een charter ontwikkeld dat onze procedures aanpast aan kleinere structuren en aan de werkstijl van die producenten. Het resultaat? Meer zichtbaarheid voor hen en lokale producten van topkwaliteit voor jullie. Dany en Cécile zijn respectievelijk onze Verantwoordelijken van de Nederlandstalige en Franstalige Lokale Producenten. Ook zij zijn dus foodacters!

Onze 7 engagementen

  • Een directe relatie tussen het winkelteam en de producenten creëren
  • Een correcte aankoopprijs voorstellen en de producenten snel uitbetalen
  • Een specifieke ontvangst van onze lokale producenten voorzien
  • Transparantie en authenticiteit van de herkomst van het product garanderen
  • Instellen op het volume van de seizoensproductie
  • Geen exclusiviteitsclausule opleggen
  • De administratieve procedures vereenvoudigen
Lokale producenten van Carrefour

Verantwoordelijke van de Nederlandstalige Lokale Producenten bij Carrefour
Dany Antjon
Verantwoordelijke van de Nederlandstalige Lokale Producenten bij Carrefour

“Onze producenten maken hun lokale producten voor Carrefour op eerlijke en ambachtelijke wijze, en ze zijn echt overheerlijk.”

Stralende streekproducten

Sinds jaar en dag helpt Dany lokale producenten om hun producten bij Carrefour te verkopen. Lokale producten waarnaar de vraag alleen maar toeneemt: “De trend is om niet meer voor massaproductie te gaan, maar voor kwaliteit. Klanten gaan op zoek naar authentiekere producten, van dicht bij de deur. En die evolutie heeft zich door Covid alleen maar sterker doorgezet.” Cécile voegt toe: “Klanten zijn gehecht aan bepaalde lokale producten die voor hen echt onmisbaar worden.”

Lokale producenten van Carrefour

Dat klein beetje meer

Bestaat er een hoofdcriterium om een lokale producent te kiezen? “De vraag naar producten in de winkel! Maar het gaat verder dan dat: een andere productiemethode, meer duurzaamheid, bio, … Wat ons de ene producent doet verkiezen boven een andere zit soms in de details”, legt Cécile uit. En dat partnership impliceert ook een vertrouwensrelatie. “Sommige producenten vragen me bijvoorbeeld ook om hen marketingadvies te geven omtrent hun visuals of etiketten… Ik help ze graag verder!”

Lokale producenten van Carrefour

Verantwoordelijke van de Franstalige Lokale Producenten bij Carrefour
Cécile Neuville
Verantwoordelijke van de Franstalige Lokale Producenten bij Carrefour

“Al 8 jaar zet ik me in om meer producenten, landbouwers en ambachtelijke bedrijven de kans te geven om hun producten bij Carrefour te koop aan te bieden. Een uitgelezen kans voor de producenten en een geluk voor de klanten die kunnen genieten van kwaliteitsvolle producten en een onfeilbaar engagement. Bovendien ontdekken mensen soms kleine producenten uit de buurt waar ze het bestaan niet van afwisten!”

Mooie ontmoetingen

Op bezoek gaan bij lokale producenten neemt een groot deel van het werk van Cécile en Dany in beslag. “Het gaat echt om mooie ontmoetingen! De producenten zijn gepassioneerd door hun producten. Voor mij is dat het mooiste aspect van mijn job”, vertelt Cécile. Dany kan dat alleen maar beamen: “Ons werk staat of valt bij ondersteuning en vertrouwen. Bij de start van de crisis hebben we trouwens beslist om de regel van 40 km, die normaal geldt voor lokale producten, te laten vallen. Zo hebben we de producenten kunnen ondersteunen tijdens deze moeilijke periode.”  

Lokale producenten van Carrefour

Uitzonderlijke samenwerkingen

Om de kleine producenten te helpen en ondersteunen zorgt Carrefour er al 8 jaar voor dat hun producten in de rekken liggen. En er komen alsmaar meer producten bij: vandaag zijn er authentieke en regionale producten terug te vinden van meer dan 700 producenten. Iedereen wint hierbij: de producenten winnen aan zichtbaarheid en de consumenten dragen bij aan het gemeenschappelijke doel om ‘beter te eten’ door kwaliteitsproducten te kiezen van de korte keten.

Q&A

Waarom kan je bepaalde lokale producten in de ene winkel kopen en in de andere niet?

Bij Carrefour werken we samen met kleine landbouwbedrijven die zich op ongeveer 40 km bevinden van een referentiewinkel. Vandaar kan het aanbod verschillen naargelang de regio en de winkels die zich daar bevinden. Het is heel eenvoudig en een garantie van kwaliteit!

Waarom zijn die producten niet het hele jaar door te koop?

De lokale producenten werken seizoensgebonden: groenten en fruit zijn bijvoorbeeld niet het hele jaar door beschikbaar. Seizoensproducten, dat betekent een garantie van versheid. Bovendien geniet je er nog zo hard van eenmaal ze opnieuw in de winkel liggen!

Welke verschillende types van lokale producten worden er verkocht?

Melkproducten, honing, confituren, groenten, fruit, sappen, smeerpasta… Er is voor elk wat wils.